Dubrovačka Biskupija

Počela trodnevnica u čast sv. Vincence, zaštitnice Blata

Počela trodnevnica u čast sv. Vincence, zaštitnice Blata

 

Trodnevnica u čast sv. Vincence, zaštitnice Blata na otoku Korčuli, počela je u nedjelju, 25. travnja, na 4. vazmenu nedjelju. U poslijepodnevnim satima župnik župe Svih svetih u Blatu don Željko Kovačević predvodio je u crkvi pobožnost u čast sv. Vincenci, dok je misno slavlje predvodio don Stipo Miloš, bivši blatski župnik a sada župnik Smokvice i upravitelj župe Čara.

 

U uvodu mise otvoren je sarkofag sv. Vincence, kojeg su otvorila dvojica bratima Bratovštine Svih Svetih, a nekoliko članova HGU sv. Vincenca na fanfarama je sudjelovalo u izvedbi himna sv. Vincenci kojeg je otpjevao dio zbora mladih Stope, čime su dodatno uzveličali svečanost početka trodnevnice.

 

U propovijedi je predvoditelj slavlja protumačio misna čitanja te kazao kako se sv. Vincenca nije odrekla Isusa Krista ni po cijenu smrti. Naglasio je i kako su takvi svjedoci puni vjere i milosti Duha Svetoga po Kristovom primjeru opraštali onima koji su ih progonili prepoznajući u Kristu onog koji je Dobri Pastir. Slikom Dobrog Pastira Isus se u ono vrijeme naslonio na tradiciju svoga naroda pokazujući onoga koji se brine za svoje ovce. Danas se možda ta slika može pretočiti u sliku oca koji se brine o svojoj obitelji ili upravitelja koji se skrbi za podložnike i za opće dobro. Isus kad govori da je on dobri pastir daje do znanja da je izvor dobrote i ustrajnosti. On je univerzalni pastir, pastir sviju, on kaže da ima ovaca i u drugim ovčinjacima i da treba i do njih poći. Zato je poslao apostole k njima, kasnije njihove nasljednike i tako dalje. Po Isusovom primjeru Crkva se brinula za siromašne, gladne, udovice, nejake, ugrožene…, onako kako je Dobri Pastir zamislio da takva bude Crkva njegova u svijetu. Potaknuo je vjernike da se zamisle kakvi su oni 'pastiri' kao otac, majka ili upravitelj, kakva su 'ovca' u stadu svoje obitelji, zajednice, a sve da bi, kako je Isus rekao, imali život u punini.

 

Radi poštivanja epidemioloških mjera, a zahvaljujući povoljnim vremenskim uvjetima, misa je služena na vanjskom oltaru, postavljenom u vratima župne crkve preko puta same kapelice sv. Vincence. Dio župnog zbora mladih Stope animirao je liturgijsko slavlje, uz orguljašku pratnju Ivane Šeparović. Trodnevnica se izravno prenosi putem Facebook profila župe i Radio Blata.

 

Na sam blagdan sv. Vincence u srijedu, 28. travnja prijenosi će biti na Facebook profilu župe u 10.30 te 18 sati, a na Radio Blatu u 9 i u 18 sati.

 

Program zatvaranja jubilarne Godine sv. Vincence bit će zaključen na 5.vazmenu nedjelju, 2. svibnja u popodne satima pobožnosti i misom za koju je planiran također prijenos putem Facebook stranice župe od 18.30 sati, a po završetku mise bit će zatvoren sarkofag.

 

Medijska grupa župe Blato

21 Blato 1 dan trodn 1

21 Blato 1 dan trodn 2

21 Blato 1 dan trodn 3

21 Blato 1 dan trodn 4

21 Blato 1 dan trodn 5

21 Blato 1 dan trodn 7

21 Blato 1 dan trodn 8

21 Blato 1 dan trodn 9

21 Blato 1 dan trodn 10

21 Blato 1 dan trodn 11