Dubrovačka Biskupija

NAJAVA 2. 5. - Obljetnica smrti mons. Severina Perneka, dubrovačkog biskupa

NAJAVA 2. 5. - Obljetnica smrti mons. Severina Perneka, dubrovačkog biskupa

 

U nedjelju, 2. svibnja je obljetnica preminuća dubrovačkog biskupa mons. dr. Severina Perneka (1924.-1997.). Na misnom slavlju u 10 sati u katedrali Gospe Velike, u čijoj sakristiji su pokopani njegovi posmrtni ostaci, molit će se za pokoj njegove duše.

 

Mons. dr. Severin Pernek, sin Franje Perneka i Ane von Schneeberg, rođen je 9. studenoga 1924. u Travniku. Kako mu je otac zbog potrebe službe često selio osnovnu školu je pohađao u različitim mjestima. U Travniku je, kao sjemeništarac Banjalučke gimnazije, od 1935. godine pohađao gimnaziju i tu maturirao 1943. godine. Filozofsko-teološki studij započeo je u Sarajevu, no nakon zatočeništva i križnog puta, završio ga je u Zagrebu, 1949. godine.

 

Za svećenika je zaređen u Zagrebu, 29. lipnja 1948. na naslov Banjalučke biskupije. Od 1949. godine pastoralno je djelovao u župama Prijedor i Bosanski Novi, zatim je postao biskupov tajnik u Banja Luci, a uz to je obavljao službe propovjednika u katedrali, rektora katedrale, kancelara u Ordinarijatu, katehete i župnika do 1960. godine.

 

Studij kanonskog prava na Lateranskom sveučilištu u Rimu završio je u ožujku 1964. godine. Vratio se u Banja Luku na službu katedralnog župnika i generalnog vikara biskupije, gdje ga je 10. travnja 1967. godine zateklo imenovanje dubrovačkim biskupom.

 

Biskupsko posvećenje primio je u Zagrebu, 18. lipnja 1967. po nadbiskupu Mariu Cagni, apostolskom delegatu u ondašnjoj državi. Dubrovački biskupiju je preuzeo 23. srpnja 1967. godine, a biskupsko geslo bilo mu je: "Veritati in caritate" (Služiti istini u ljubavi).

 

 

Kada je potres na Uskrs 1979. teško oštetio katedralu i Biskupsku palaču u Dubrovniku, biskup Pernek je postao beskućnik. Nastanio se u sjemenišnoj zgradi, a za stolnu crkvu privremeno je koristio crkvu Male Braće. Nastojao je što prije obnoviti katedralu i naći rješenje za biskupovu rezidenciju u Dubrovniku.

 

Na hodočašću u Lurd, 6. listopada 1980. biskup Pernek je stradao u prometnoj nesreći. Dok je između dvojice suputnika prelazio preko pješačkog prijelaza na njega je naletio jedan taxi. Nakon sedam mjeseci provedenih u jednoj lurdskoj bolnici, vratio se u Dubrovnik. Od loma se nije nikad oporavio. Unatoč svemu nastavio je svoju pastirsku službu do umirovljenja u listopadu 1988. godine. Od tada je biskup Pernek svoju patnju ugrađivao u duhovni rast mjesne Crkve. Živio je u biskupskom dvoru u Gospinom polju, koji je uspio sagraditi i otvoriti 1986. godine. Na biskupskoj službi zahvalio se 1989. godine.

 

Preminuo je 2. svibnja 1997. godine u Dubrovniku, a pokopan je u sakristiji stolne crkve 5. svibnja 1997. godine.