Dubrovačka Biskupija

Proslava sv. Vincence u Blatu na Korčuli: Mons. Janjić potaknuo vjernike da obnove ili ponovno izgrade Božji hram u sebi

Proslava sv. Vincence u Blatu na Korčuli: Mons. Janjić potaknuo vjernike da obnove ili ponovno izgrade Božji hram u sebi

Na Plokati ispred velih vrata župne crkve Svih svetih u Blatu na otoku Korčuli na blagdan sv. Vincence, nebeske zaštitnice Blata, 28. travnja služena je svečana koncelebrirana misa koju je predvodio mons. Ilija Janjić, kotorski biskup u miru.

 

U propovijedi je biskup Janjić kazao kako se ne zna puno o ovoj svetici, ali se zna njezino ime – Vincenca, a to je ono što je važno. Njezino ime znači pobjednica, nastavio je biskup te poručio kako je sv. Vincenca pobijedila ovaj svijet, pobijedila je Božjeg neprijatelja koji je nju htio slomiti i uvući u svoju mrežu da osjeti slast ovoga svijeta. No, ona sama je rekla da je zaručena s Isusom Kristom i nema te sile na svijetu koja bi je mogla odvojiti od Isusa Krista. Dala je da se njezino tijelo muči i tako je postala mučenica, davši svoj ovozemaljski život za Krista. Tijelo ove mučenice iz 3. stoljeća bio je zakopano u katakombama na groblju.

 

Posljednji korčulanski biskup mons. Josip Koserić zamolio je u Rimu da mu daju moći nekog kršćanskog mučenika da ih donese na otok Korčulu, pa su mu dali moći sv. Vincence. Tako su 1792. godine moći sv. Vincence došle na Korčulu i tri godine su bile u Biskupskoj palači. A onda su, ispričao je biskup, u jednoj velikoj svečanosti koja se pamti do danas, brodom i uz pratnju drugih brodova došle do Prigradice, gdje su bile cijelu noć u pristaništu, a sutradan su u veličanstvenoj procesiji donesene do centra Blata i unesene u crkvu Svih svetih. Uskoro je tu izgrađen i oltar njoj u čast, odnosno cijela kapela.

 

„Taj oltar je svjedok vjere vaših predaka prije više od dvije stotine godina“, rekao je mons. Janjić. „Vi ste nastavili častiti tu mučenicu Kristovu, nadahnjivati se na njezinoj požrtvovnosti i vjeri, da biste mogli i vi danas izdržati sve nevolje ovog našeg zemaljskog života pa da biste po njegovom završetku mogli doći u Božju blizinu.“

 

Potrebno je zbog toga obnavljati osobnu vjeru, potrebno je izgraditi, slikovito rečeno, kapelu, hram u sebi. Sam Isus je rekao da smo hram Božji, podsjetio je biskup te potaknuo vjernike na promišljanje o tome u kakvom je stanju taj hram u svakome od njih. Poručio im je da na ovaj dan kada slave sv. Vincencu sami sebi kažu, u svojoj savjesti, da žele obnoviti ili ponovno izgraditi taj Božji hram u sebi. U tome će im pomoći zaštitnica sv. Vincenca, a uz nju i njihova sumještanka bl. Marija Propetog Isusa Petković, čije svetište se također nalazi u ovom mjestu.

 

Čežnju za Bogom u sebi trebamo imati svaki dan, dodao je propovjednik i nastavio: „Ako osjetimo da smo obnovili taj hram, s tim osjećajem ćemo lakše podnijeti pandemiju i razne druge bolesti i poteškoće, jer će Bog biti s nama i biti nam pomoćnik.“

 

Svoju propovijed umirovljeni kotorski biskup je više puta potkrepljivao pjesmom, a vjernici su mu se na kraju pridružili.

 

Uz župnika domaćina don Željka Kovačevića na misi su koncelebrirali don Tonći Ante Prizmić, upravitelj župe Lastovo i svećenik Kotorske biskupije dr. don Dejan Turza, a pjevao je dio župnog zbora. Večernja misa prenošena je putem Radio Blata i Facebook stranice župe.

 

Na sam blagdan sv. Vincence 28. travnja slavljene su još dvije mise koje su predslavili don Mario Karatović, župnik župe sv. Josipa u Veloj Luci i don Tonći Ante Prizmić, upravitelj župe Lastovo. Toga dana općinski načelnik i zamjenik načelnika položili su vijenac i zapalili svijeću pred Spomen križem u groblju Svetog Križa u Blatu odajući počast svim preminulim Blaćanima. U protokolu je sudjelovao župnik don Željko Kovačević. U sklopu poslijepodnevnog programa zbog epidemioloških razloga izostao je u glavni javni nastup V.U. «Kumpanjija», kao i svečana blagdanska procesija sa moćima sv. Vincence.

 

Program obilježavanja nebeske zaštitnice Blata sv. Vincence koji se slavi i kao Dan Općine Blato započet je još u nedjelju 25. travnja prvim danom trodnevnice, nastavljen je u utorak 27. travnja pobožnošću sv. Vincenci uz izravni prijenos putem Facebook stranice župe, a nakon toga na Plokati je uslijedio prijenos moćnika iz župne kuće do župne crkve. Potom je uslijedila molitva prve večernje i misa za sve pokojne bratime Bratovštine sv. Vincence i članove HGU Sv. Vincenca koju je u koncelebraciji blatskog župnika don Željka Kovačevića predvodio dr. fr. Srećko Koralija, dominikancima koji trenutno živi i djeluje u samostanu u Korčuli. Molitva prve večernje i misa također je prenošena i putem Radio Blata. Dio mješovitog župnog zbora pjesmom je animirao liturgiju uz orguljašku pratnju Frane Bosnića, dok su misna čitanja čitali mladi bratimi i članovi orkestra HGU. Zbog epidemioloških razloga izostala je svečana sjednica Općinskog vijeća.

 

Cjelokupni program zatvaranja jubilarne Godine sv Vincence bit će zaključen 2. svibnja na 5. uskrsnu nedjelju navečer pobožnošću u čast sv. Vincence Mučenice u 18:30 sati, nakon koje slijedi misa zahvalnica i posveta župe sv. Vincenci Mučenici te zatvaranje sarkofaga sv. Vincence Mučenice.

 

MG župe Blato

 

21 sv vincencaw

21 sv vincencaww