Dubrovačka Biskupija

Proslava Gospe od Obrane na Dubcu: Oslonimo se na Onu koja nas zagovara i prati na našem životnom putu

Proslava Gospe od Obrane na Dubcu: Oslonimo se na Onu koja nas zagovara i prati na našem životnom putu

 

Nebeska zaštitnica Župe dubrovačke Gospa od Obrane proslavljena je na prvu nedjelju u svibnju, 2. svibnja kod njoj posvećene crkve na Dubcu. Tijekom dana bilo je više misnih slavlja, a župnik župe u Mandaljeni don Vilim Petrović predslavio je misu u 10 sati.

 

Nakon pročitanog evanđelja o susretu Blažene Djevice Marije i Elizabete, župnik Petrović u svojoj propovjedi naveo je četiri misli za koje smatra da su u ovom vremenu dominantne.

 

Prva misao glasi: „Ako nemate što da radite, radite na sebi tu uvijek ima posla.“ Promišljajući o pročitanom kazao je da je današnji svijet u žurbi pa se zapitao nije li Bog u ovom vremenu pandemije, uz ostalo, potaknuo čovjeka da nađe malo vremena za sebe, za Boga i da na sebi malo poradi.

 

Druga misao glasila je: “Sine, ja se u ovom svijetu baš ne snalazim, baš kao ni ti. I sve što ti mogu reći, jest: Ne dozvoli da ubiju čovjeka u tebi.“ Zašto se ne snalazimo?, upitao se propovjednik. Zato što bi čovjek htio u ovom vremenu preuzeti ulogu Boga.

 

Potom je pročitao i treću misao: „Mi živimo u svijetu gdje je sahrana važnija od pokojnika, gdje je svadba važnija od ljubavi, gdje je izgled važniji od pameti. Mi živimo u kulturi ambalaže, a preziremo sadržaj.“ Poručio je kako se u ovom vremenu trebamo osloniti na onoga koji nam daje sigurnost i na onu koja nas zagovara i prati na našem životnom putu, kada više nemamo sigurnu ruku oca i majke, prijatelja, institucija i sl..

 

Zadnja misao koju je naveo glasila je: „Čovjek pokaže pravo lice u bolesti, žena pokaže pravo lice u neimaštini svoga supruga, braća prilikom nasljedstva, prijatelj u teškoj situaciji, a ruka pružena u pravom trenutku pamti se cijeloga života.“

 

Župnik Mandaljene na kraju je izrekao kratku molitvu : „Gospodine, dok ti pokazujemo svoje pravo lice ti nam ostaješ prijatelj. Ispruži svoju ruku na Župu dubrovačku i blagoslovi sve njene stanovnike.“

 

Mise na Dubcu bile su predstavnici franjevaca, dominikanaca i isusovaca te župnici župa u Župi dubrovačkoj. Osim župnika Mandaljene don Vilima Petrovića, mise su predslavili župnik Brgata i Postranja don Nikola Berišić, te župnik u Mlinima don Miljenko Babaić. Sve mise slavljene su na otvorenome.

 

Mario Mioč Vuletić

21 Dubac w1

21 Dubac w2

21 Dubac w3

21 Dubac w4

21 Dubac w5