Dubrovačka Biskupija

Blato: Zatvorena jubilarna Godina sv. Vincence

Blato: Zatvorena jubilarna Godina sv. Vincence

 

Godina sv. Vincence, mučenice, zatvorena je u župi Svih svetih u Blatu na otoku Korčuli u nedjelju nakon blagdana sv. Vincence, 2. svibnja. Večernju misu zahvalnicu predvodio blatski župnik don Željko Kovačević, a tom prigodom cijela župa je posvećena sv. Vincenci. Također je zatvoren sarkofag ove svetice i mučenice otvoren u nedjelju, 25. travnja, kada je počeo program uz blagdan sv. Vincence i zatvaranje njezine godine.

 

Govoreći o porukama misnih čitanja župnik Kovačević je istaknuo kako se iz prvog čitanja vidi da su se Isusovi učenici u početku bojali Savla/Pavla nakon obraćenja jer nisu vjerovali da je jedan progonitelj postao učitelj vjere. Jedan od učenika, Barnaba, ga je uzeo pod svoje okrilje i uveo ga u zajednicu ispričavši im što mu se sve dogodilo, i tek tada ga zajednica prihvaća. Može se reći da je Barnaba bio prvi kum, onaj koji je posvjedočio za Savla/Pavla te je on postao član Crkve, dodao je. Pavao je nastavio smjelo naviještati uime Gospodnje.

 

Prva Crkva radosno je naviještala susret s uskrslim Gospodinom svima onima koji to još nisu doživjeli i primala članove koji nisu u početku isto razmišljali nego su bili duboko u suprotnosti s kršćanstvom, kazao je župnik istaknuvši kako Gospodin svakom želi dati šansu jer nudi svoje milosrđe za preobraženje.

 

Evanđeoska poruka o istinskom trsu i lozama te Ocu vinogradaru ističe važnost toga da svi budemo povezani s Isusom i donosimo svoj rod. Župnik je povezao tu sliku sa stablom na Plokati te tako zorno pokazao svu raznolikost Crkve.

 

Govoreći o sv. Vincenci kazao je kako je žar vjere ona dobila od Isusa Krista. Da bi netko mogao proliti vlastitu krv, darovati život, ono što imamo jednom tu na ovom svijetu, objasnio je nadalje župnik Kovačević, to je moguće jedino kad život shvati i prihvati u radosti življenja s Gospodinom. Naša radost je jedina stvarnost, nastavo je, jer žudimo biti s njime, makar to bilo u muci i tjeskobi, ne odričemo ga se, on je prisutan i jest Bog među nama, ne želimo prekinuti nikakve veze s njime.

 

Župnik Kovačević izrazio je zahvalnost što se 225 put ovdje slavi sv. Vincenca, nebeska zaštitnica ovoga mjesta, koja proviđa ljudima da mogu slijediti Isusa Krista. Tome pomažu svi sveci i mučenici.

 

„Sv. Vincenca je dozvolila da kroz nju probije Božje svjetlo i da nas, pozivajući neprestano kroz povijest ovog mjesta, nadahnjuje i pokazuje nam na Isusa Krista, koji je nadahnuće i uzor svakome od nas“, poručio je župnik. „Ne želimo biti kopija nijednog sveca, želimo Krista prihvatiti svojim srcem i živjeti originalno svoje kršćanstvo, iz ljubavi i radosno jer smo njegovi učenici. Zahvalimo mu na daru života, vjere, ljubavi i euharistije koja nas izgrađuje kao zajednicu. Zato ostanimo povezani na trsu kao loze da bismo donijeli uistinu Božji rod na koncu ovozemaljskog hoda. Zato i molimo naše nebeske zaštitnike da ostanu s nama i pomognu nam na tom hodu prema Isusu Kristu.“

 

Na misi zatvaranja Godine sv. Vincence pjevao je dio župnog zbora mladih Stope uz orguljašku pratnju krizmanice Anje Sardelić, a misna čitanja su također čitali mladi zboraši među kojima je redom: ovogodišnja krizmanica, vjeroučiteljica, te zborašica koja je u ovom zboru gotovo od samih početaka djelovanja istog.

 

Nakon pričesti a prije popričesne molitve uslijedila je posvetna molitva za posvetu župe sv. Vincenci. Prije završnog blagoslova bratimi bratovštine sv. Vincence su zatvorili sarkofag, uz sviranje fanfara u izvedbi četvorice članova HGU-a, čime su dodatno uzveličali svečanost, kao što je to bilo i na samom otvaranju trodnevnice protekle nedjelje.

 

Po zatvaranju sarkofaga župnik je iz kapelice podijelio svečani blagoslov s relikvijama svetice, a zbor je izlaznom pjesmom otpjevao himnu sv. Vincenci. Dodajmo ovome kako je pod župnom misom prijepodne otpjevan i himan Tebe Boga hvalimo.

 

Godina sv. Vincence bila je proglašena lani u župi Svih svetih u Blatu 28. travnja, na blagdan ove svetice i mučenice iz prvih kršćanskih vremena. Tijekom Godine sv. Vincence, u uvjetima ograničenim pandemijom, nastojalo se bar svakog 28. u mjesecu slaviti misa na oltaru sv. Vincence uz otvoreni sarkofag, gdje se čuvaju posmrtni ostaci svetice, a štovatelji su joj se obraćali u svojim molitvama. Uz zatvaranje Godine sv. Vincence priređen je prigodni program koji je trajao cijeli tjedan u kojem je bio blagdan sv. Vincence, a sastojao se od pobožnosti sv. Vincenci, misa i molitava trodnevne duhovne priprave, proslave samog blagdana te nedjeljne mise zahvalnice. Programi su prenošeni putem Facebook stranice i Radio Blata, kako bi mogli pratiti oni koji zbog pandemijskih mjera nisu dolazili na misu, ali i iseljeni Blaćani i Blajke.

 

Medijska grupa župe Blato

 

21 Vincenca zatvaranje w1

21 Vincenca zatvaranje w3

21 Vincenca zatvaranje w4

21 Vincenca zatvaranje w5

21 Vincenca zatvaranje w6

21 Vincenca zatvaranje w7

21 Vincenca zatvaranje w8

21 Vincenca zatvaranje w9

21 Vincenca zatvaranje w11

21 Vincenca zatvaranje w12

21 Vincenca zatvaranje w13

21 Vincenca zatvaranje w14

21 Vincenca zatvaranje w15

21 Vincenca zatvaranje w16

21 Vincenca zatvaranje w18