Dubrovačka Biskupija

Bdijenje uoči svetkovine Duhova u katedrali u ozračju karizmatske duhovne obnove

Bdijenje uoči svetkovine Duhova u katedrali u ozračju karizmatske duhovne obnove

 

U susret svetkovini Duhova u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike 22. svibnja održano je duhovsko bdijenje koje je vodio katedralni župnik don Marin Lučić, a glazbeno i molitveno ga je animirala molitvena zajednica Effatha.

 

U svom nagovoru župnik Lučić kazao je da je vjernicima lako predstaviti Oca i Sina jer je postao čovjekom, a kada se govori o Duhu Svetome onda im ga je teško posvjestiti. Duh Sveti je onaj koji nam je darovan na dan Pedesetnice.

 

Tumačeći Isusove riječi koje je rekao svojim apostolima da je bolje da on otiđe jer Duh drugačije neće doći, župnik Lučić je istaknuo da upravo Duh onaj koji danas u Crkvi djeluje i posvješćuje ono što je Gospodin činio. Duh Sveti nas uvodi u to otajstvo života Presvetog Trojstva, on dolazi na poseban način i djeluje onako kako On hoće, kazao je. Ivan Krstitelj govori da on krsti vodom, a da će doći netko veći od njega, Isus, koji će krstiti Duhom Svetim.

 

Karizmatska obnova u svijetu želi posvjestiti svim kršćanima da trebaju biti kršteni Duhom Svetim. Jer Duh Sveti uvijek iznova izlijeva svoje darove, karizme, raspiruje i posvješćuje ljudima da su ljubljena djeca Božja.

 

Župnik Lučić podijelio je par misli iz knjige „Nova Pedesetnica“ kardinala Suenensa, koja govori o iskustvu krštenja u Duhu Svetome.

 

Za iskustvo krštenja u Duhu služimo se različitim izrazima kao što su to milost ostvarenja već primljenih darova, oživotvorenje dara Duha Svetoga primljena potvrdom i sl. To je onih sedam darova Duha Svetoga s kojima surađujemo, a onda se očituju plodovi Duha, rastumačio je župnik.

 

Istaknuo je potpunu spremnost i prihvaćanje poslušnosti Duhu Svetome jer to znači imati ljubav u srcu u kakvom god stanju bili, jer znamo da nas Bog vodi i da to stanje možemo s vjerom nadići. Rađa se žeđ da sve više upoznamo Gospodina, da upoznamo njegovu ljubav.

 

Rađa se žeđ za Svetim Pismom osluškivanjem njegovih poticaja, nastavio je, a u trenucima kad se ne znamo postaviti dozivamo ga: Dođi, Duše Sveti, ti mi pokaži. Duh Sveti želi pronaći u nama kanal i nas voditi. Krštenje u Duhu je iskustvo živoga Boga što znači da je Bog živ i da nas ljubi, te da se po nama želi proslaviti, želi dotaknuti čitavog čovjeka kako bi on mogao služiti Gospodinu.

 

Koliko toga smo primili a da nismo na to pristali, da nismo dopustili Bogu da djeluje jer se bojimo, kazao je propovjednik te dodao da treba nekad zakoračiti u „prazno“ jer nas Bog poziva, traži vjeru i povjerenje od nas što mi ne razumijemo ali znamo da nas Bog vodi. To se događa onome koji je kršten Duhom Svetim. On daje karizme da u ovom svijetu možemo izvršiti njegovo poslanje. Od svih karizmi koje je nabrojao sv. Pavao glavna karizma je ljubav, na toj milosti prebiva sve. Sve će proći samo će ljubav ostati, poručio je župnik Lučić.

 

U drugom dijelu bdijenja izložen je Presveti Oltarski Sakrament, a vjernici su svoje molitve iznijeli pred njim. Posebno se molilo za izljev i darove Duha Svetoga.

 

Uz vjernike okupljene u katedrali na bdijenju su duhovno mogli sudjelovati i oni koji su pratili izravni prijenos putem YouTube kanala Dubrovačke biskupije.

 

Mario Mioč Vuletić

21 Duh bdijenje 01

21 Duh bdijenje 02

21 Duh bdijenje 03

21 Duh bdijenje 04

21 Duh bdijenje 05

61 Duh bdijenje 07

61 Duh bdijenje 08

61 Duh bdijenje 09

61 Duh bdijenje 10

61 Duh bdijenje 11

61 Duh bdijenje 12

61 Duh bdijenje 13