Dubrovačka Biskupija

Dominikanci: Proslavljena Gospa od Ružarija

Dominikanci: Proslavljena Gospa od Ružarija

U dominikanskoj crkvi sv. Dominika u Dubrovniku u nedjelju 7. listopada proslavljen je blagdan Gospe od Ružarija. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je dubrovački biskup Mate Uzinić u koncelebraciji s priorom dominikanskog samostana fr. Nikolom Miočem, učiteljem novaka fr. Leopoldom Nosom i ostalom braćom dominikancima, kao i gvardijanom franjevačkog samostana Male braće fra Veselkom Grubišićem.

Na samom početku prior Mioč je pozdravio biskupa i cijelu okupljenu vjerničku zajednicu, te zahvalio biskupu za njegovu prisutnost.

Biskup se u svojoj propovijedi prisjetio pobjeda ostvarenih zagovorom Blažene Djevice Marije, počevši od one kod Lepanta 1571. godine koja je bila i povod utemeljenja ovog blagdana, kao i mnogih drugih, napominjući da bismo im mogli pridružiti i onu iz Domovinskog rata u kojemu je krunica bila nošena oko vrata i moljena po obiteljima, crkvama i trgovima, te omogućila pobjedu u ratu u kojemu po nikakvoj ljudskoj logici nismo trebali biti pobjednici.

Biskup je, govoreći o Mariji, naglasio potrebu usmjerenosti na Isusa Krista: „Sve što se odnosi na Mariju – njezinu veličinu među ženama i ostvarenje velikih dijela po njoj – nužno je povezano s onim koji joj je u današnjem evanđelju naviješten, Bogom koji je po njoj odlučio preuzeti ljudsku naravi i postati čovjekom. Čitav je Marijin život, od bezgrešnog začeća do uznesenja na nebo, povezan s Njim i usmjeren prema Njemu. On, Bog koji po njoj želi postati čovjekom, onaj je koji njoj i njezinom životu daje značenje i čini je od nepoznate i pobožne djevojke, najpoznatijom i najvećom od svih žena.“

Na kraju misnog slavlja uslijedila je već tradicionalna molbenica Kraljici svete krunice u kojoj se okupljena vjernička zajednica utekla pod zaštitu i zagovor Blažene Djevice Marije.

Šime Zupčić