Ispiši ovu stranicu

Dan molitve i posta za posvećenje svećenika i duhovna zvanja održan po župama i samostanima

  • Petak, 11. lipnja 2021 13:36
Dan molitve i posta za posvećenje svećenika i duhovna zvanja održan po župama i samostanima

Dan molitve i posta za posvećenje svećenika i nova duhovna zvanja održan je u Dubrovačkoj biskupiji u četvrtak, 10. lipnja, dan uoči svetkovine Srca Isusova. Ova godine Dan molitve i posta organiziran je tako da nije bilo jednog zajedničkog susreta za cijelu biskupiju nego se molitva odvijala u župama i redovničkim zajednicama.

 

U katedrali Gospe Velike u Dubrovniku poslije misnog slavlja priređeno je euharistijsko klanjanje na tu nakanu. Klanjanje je predvodio župni vikar katedrale don David Marjanović. Na početku klanjanja pred izloženim Presvetim predvoditelj je molio: „Isuse, rekao si da si kruh života, pravi kruh koji je sišao s neba, da nam pokažeš tko si i tko želiš biti za svakoga od nas. Ti si kruh koji nam daje snagu za put kroz život. Ti si kruh koji nas krijepi kad osjetimo da nemamo snage. Ti nasićuješ našu glad za životom, za ljubavlju, za prijateljstvom, za dobrotom.“

 

Za vrijeme razmatranja se posebno molilo za one svećenike i osobe posvećenog života koji su se već odazvali pozivu, ali i za nova duhovna zvanja, mladiće i djevojke koji u srcu čuju i osjećaju poziv. Euharistijsko klanjanje pjesmom je pratila prof. Maja Marušić. Prije mise izmoljena je euharistijska krunica sa zazivima krunice Presvetom Srcu Isusovu.

 

U crkvi Pohoda Blažene Djevice Marije u Rožatu na Dan molitve i posta već ujutro u 7 sati slavljena je misa, a poslije mise priređeno je euharistijsko klanjanje koje je trajalo kroz cijeli dan. Svećenici i vjernici su molili za posvećenje svećenika, redovnika i redovnica i nova duhovna zvanja. Klanjanje je predvodio fra Jozo Sopta, župnik, a sudjelovali su i stariji, mladi, djeca, članovi zbora pojedinačno i mnogi drugi. Ovakvo cjelodnevno klanjanje u župi u Rožatu tijekom pandemije se organiziralo više puta.

 

U samostanu Male braće u Dubrovniku u tijeku je devetnica sv. Antunu, pa su franjevci klanjanje za zvanja organizirali u utorak, kada je bio i zadnji od trinaest utoraka u čast sv. Antunu i kada se više vjernika okupi na misi i pobožnosti. Post i molitvu za posvećenje svećenika i nova duhovna zvanja imali su u četvrtak.

 

U župnoj crkvi Svih svetih u Blatu na otoku Korčuli priređeno je bilo klanjanje pred Presvetim, uvečer iza večernje mise. Misa je bila posvećena bl. Ivanu Dominiciju (na dan njegove smrti, 10. lipnja 1419.) koji je 1408. bio imenovan dubrovačkim biskupom te kardinalom s naslovom Sv. Siksta, što je župnik don Željko Kovačević obrazložio na početku slavlja. Klanjanje je predvodio župnik koristeći tekstove iz priručnika ponuđenog od biskupije, a svojim je pjevanjem molitvu pratio zbor mladih “Stope” i župni zbor. Molitvi su se pridružile i redovnice Kćeri Milosrđa.

 

Mario Mioč Vuletić/župa Rožat/samostan Male braće/župa Svih svetih – Blato/

 

21 Dan molitve posta 01

21 Dan molitve posta 02

21 Dan molitve posta 03

21 Dan molitve posta 04

21 dan molitve postal blato 01

21 dan molitve postal blato 02

21 dan molitve postal blato 03