Ispiši ovu stranicu

Proslava sv. Vida u Trstenom: Svjedočiti Krista i živjeti prave vrijednosti i danas

  • Srijeda, 16. lipnja 2021 09:16
Proslava sv. Vida u Trstenom: Svjedočiti Krista i živjeti prave vrijednosti i danas

 

Svog nebeskog zaštitnika sv. Vida u srijedu, 15. lipnja svečano je proslavila župa sv. Vida u Trstenom. Središnje misno slavlje s procesijom u kojoj su nošene moći sv. Vida predslavio je katedrali župnik don Marin Lučić u suslavlju župnika domaćina don Davida Pahora i svećenika don Hrvoja Zaninovića i fra Drage Ljevara. Liturgijsko pjevanje predvodio je župni zbor. Okupljeni vjernici slušajući propovijed mogli su se podsjetiti na život sv. Vida i dobiti poticaje i ohrabrenja za život u vjeri, a u svojim osobnim molitvama tijekom dana posebno su zahvaljivali na uslišanim molbama i molili za zagovor sv. Vida.

 

Tumačeći misna čitanja župnik Lučić je govorio o kršćanstvu prvih stoljeća obilježenom brojnim mučenicima među kojima je sv. Vid. Naglasio je kako su oni uz sve to bili radosni jer su mogli podnijeti pogrde za ime Isusa Krista. Kad su ih odvodili pred vijeća da im sude nisu se bojali svjesni da moraju govoriti, da ne mogu šutjeti jer se trebaju svidjeti Bogu a ne ljudima, jer ne mogu zaboraviti što je Gospodin za njih učinio.

 

Kršćani koji su povjerovali Kristu nose tu radost u sebi i danas. Ponekad u očima svijeta neka odricanja koja kršćani čine mogu izgledati kao nešto teško, ali za njih same to nije tako jer u svom srcu imaju radostan odnos s Gospodinom i onda im ništa nije teško.

 

Napomenuo je kako je sv. Vida sam otac predao vlastima. Otac je bio zadojen svojom ideologijom pa je to činio. U misnim čitanjima čitalo se o primjeru majke Makabejaca koja je i svoje sedmo dijete hrabrila da ne odustane od Gospodina, da ostane vjeran otačkim predajama i da ide u smrt. „Zamislite to majčinstvo, tu majku koja prepoznaje prave vrijednosti i koja svoju djecu hrabri da podnesu mučeništvo“, kazao je propovjednik i nastavio: „Nasuprot nje jest otac sv. Vida koji ne prepoznaje te vrijednosti nego svog sina predaje u smrt jer nije poganin nego je učenik, sljedbenik Isusa Krista.“

 

U tom kontekstu propovjednik je potaknuo vjernike na promišljanje o odgoju djece. Naveo je primjer odgojitelja u vjeri sv. Modesta i sv. Krescencije koji su odgajali sv. Vida te istaknuo važnost prepoznavanja pravih vrijednosti. Često se olako prelazi preko njih opravdavajući sebi kako svi danas tako žive i sl.. Biti drugačiji, biti sveti u ovom svijetu je izazov za kršćane. Možda mi danas nećemo biti u prilici da postanemo mučenici kao ti mučenici prvih stoljeća, objasnio je župnik Lučić, ali u malim situacijama možemo svjedočiti za Gospodina.

 

„Na nama je da ostanemo vjerni Isusu Kristu imajući pred sobom perspektivu vječnog života. Mi kao da se želimo zadržati ovdje na zemlji i ovdje biti zadovoljni i sretni, a to je tako prolazno i trenutno. Ništa srce ne može smiriti osim samoga Gospodina“, poručio je zaključivši kako nam sv. Vid pomaže da ostanemo vjerni Gospodinu i shvatimo da Bog sve okreće na dobro.

 

Župnik domaćin Pahor je na kraju svima čestitao festu i najavio kratki koncert na kojem je nekoliko duhovnih pjesama otpjevao dubrovački tenor Stijepo Gleđ Markos.

 

A.T.

Fotografije: fra Drago Ljevar

 

21 svvid-trsteno 00

21 svvid-trsteno 01

21 svvid-trsteno 02

21 svvid-trsteno 03

21 svvid-trsteno 04

21 svvid-trsteno 05

21 svvid-trsteno 06

21 svvid-trsteno 07

21 svvid-trsteno 08