Dubrovačka Biskupija

Blato: Počela devetnica uoči blagdana bl. Marije Propetog Isusa Petković

Blato: Počela devetnica uoči blagdana bl. Marije Propetog Isusa Petković

 

U Blatu na Korčuli, rodnom mjestu blažene Marije Propetog Isusa Petković, u srijedu, 30. lipnja započela je devetodnevna duhovna priprava za njezin blagdan. Ovogodišnja devetnica odvija se, kao i prošle godine, na Plokati, prostoru ispred župne crkve, a voditelj devetnice je don Josip Galić, župnik župe Presvetog Srca Isusova, Potoci (BiH). Tema prvog dana devetnica bila je: Dan molitve za vjeru u Providnost i ljubav prema radu po uzoru na sv. Josipa.

 

Na euharistijskom slavlju uz župnika Galića u koncelebraciji je bio i vlč. Robert Jugović, župnik župe Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Županji.

 

U svojoj je propovijedi predvoditelj slavlja istaknuo je važnost rada u ljudskom životu i čovjekovu sličnost s Bogom upravo po radu. Promišljajući o tome što za vjernike znači rad, kazao je kako je to jako važna tema. „Sam se Bog predstavlja kao onaj koji radi. Početne biblijske knjige su toliko predivne da bismo ih, kao i evanđelja i Knjigu mudrosti trebali često čitati. Šest je dana Bog stvarao svijet – Bog radi! A čovjeka je stvorio na svoju sliku. Po čemu smo slika Božja? Po Božjim odlikama, a to su: ljubav, dobrota, pravda. Bog je onaj koji radi, a teolozi kažu: Bog je onaj koji se igra. Za Boga je zapravo rad igra“, kazao je.

 

Propovjednik je zatim dodao kako se grijeh prvoga čovjeka odrazio na rad, te spomenuo kazne koje su slijedile nakon grijeha: bolest, smrt, izgon iz raja zemaljskoga, gubitak posvetne milosti. „Bog spominje rad kao kaznu, što ne znači da rad nije postojao u zemaljskom vrtu. Rad je tamo bio drukčiji – on je tamo čovjeku bio zadovoljstvo i sve što je čovjek radio, rađalo je svojim plodovima. Ne kaže Bog čovjeku da će raditi, obrađivati vrt, jer vrt je simbol čistoće, uspjeha i uređenoga prostora. Vrt je pojam blagostanja u koji Bog stavlja čovjeka. Bog kaže čovjeku da će obrađivati zemlju. Zemlja je širok pojam – ona je nezaštićena, napadaju je divlje zvijeri i bolesti,“ protumačio je i nastavio: „Ono što radiš, neće uvijek biti onako kako želiš. Radit ćeš, ali to će biti prepuno pitanja: Hoće li usjev uroditi? Hoće li oboljeti? Hoće li ga uništiti tuče? itd.“

 

„Mi smo slika Božja upravo po radu“, ustvrdio je propovjednik. „Rad nas spašava, njime osiguravamo svoj tjelesni život i život svoje obitelji, čini nas stabilnim osobama.“ Dotaknuo se i posljedica nerada: „Radi li netko ili ne radi, upućuje na to je li psihički stabilna ili labilna osoba. Nerad, odnosno lijenost koja je suprotnost radu, donosi mnogo zla, mnoge grijehe, vodi nas u svijet opijata, u svijet kocke. Danas nam se i mnogi brakovi ruše i mnoge obitelji imaju silne probleme upravo zato jer jedni nemaju posla, ne mogu ga naći, a ima i onih koji ne žele raditi.“

 

Kršćansko geslo je Ora et labora – moli i radi, podsjetio je te potaknuo okupljene vjernike da budu slika Božja u ovome svijetu upravo po radu. „Bog u svom naumu dolaska u ovaj svijet nije provjerio malog Isusa nijednom farizeju ni saduceju, ni pismoznancima ni svećeničkoj obitelji, nego ga je povjerio radniku, tesaru, svetom Josipu. I Isus je prošao taj zemaljski put rada“, kazao je. Skrenuo je pozornost i na to kako nije dobro samo raditi: „Ne budimo samo oni koji će raditi, to nije dobro. Sâm rad ne daje nam smisao života. Raditi treba da sebi i bližnjem činim dobro, to je smisao rada. Neki bi samo radili, a neki samo molili, a neki ne bi ni radili ni molili. Ora et labora je naš put.“

 

Po završetku euharistijskog slavlja i blagoslova s moćnikom blažene Marije Propetoga, moćnik je u procesiji unesen u crkvu i postavljen na blaženičin oltar u župnoj crkvi Svih svetih, gdje su vjernici imali mogućnost za osobnu molitvu. Ove je godine blaženičino svetište dobilo novi moćnik, rad akademskoga kipara Jeronima Tišljara.

 

Euharistijsko slavlje su pod vodstvom s. M. Julijane Beretić pjesmom uljepšali ovogodišnji prvopričesnici koji su predmolili i otajstva krunice prije slavlja.

 

Družba Kćeri Milosrđa 

30 6 2021 Blato 1w

30 6 2021 Blato 2w

30 6 2021 Blato 3w

30 6 2021 Blato 4w

30 6 2021 Blato 5w

30 6 2021 Blato 6w

30 6 2021 Blato7w

30 6 2021 Blato8w