Dubrovačka Biskupija

Drugi dan devetnice u Blatu: Dan molitve za domovinu, mir i slogu

Drugi dan devetnice u Blatu: Dan molitve za domovinu, mir i slogu

Drugi dan devetnice pred blagdan bl. Marije Propetoga 1. srpnja bio je obilježen molitvom za domovinu, mir i slogu. Krunicu, otajstva svjetlosti, predmolile su članice zbora mladih »Stope«, koje su i pjevale za vrijeme euharistijskoga slavlja pod vodstvom Ivane Šeparović.

 

Misu je predslavio don Josip Galić, župnik župe Presvetoga Srca Isusova, Potoci (BiH) u zajedništvu s vlč. Robertom Jugovićem, župnikom župe Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Županji. Vjernici su imali i mogućnost za sakrament pomirenja u župnoj crkvi, a ispovijedao je župnik župe Svih svetih don Željko Kovačević.

 

Župnik iz Potoka je ove večeri propovijedao o Božjoj riječi, evanđelju, koju se toliko puta čuje, ali koja uvijek zvuči novo jer se slušatelji uvijek iznova nalaze u nekoj drukčijoj situaciji. »Lijepi su susreti s Božjom riječi jer živimo u vremenima kada je riječ devalvirala, kada ne znači puno,« kazao je propovjednik. Spomenuo je i to kako jedni drugima puno obećavamo, dajemo zavjete koji se onda krše, a prijateljstva se lome, pa smo umorni od tih obećanja.

 

Blagdani, duhovne obnove, devetnice, nedjeljna misna slavlja – sve su to duhovni punktovi u kojima uzimamo osvježenje, činimo nove zalete, podižemo se u svojim ljudskim padovima, kazao je župnik Galić te istaknuo: »Potrebna nam je moćna riječ da nas uvijek iznova diže. Kad se Isus susreće sa svojim učenicima, pozdravlja ih pozdravom: 'Mir vama!' U svakom susretu nakon uskrsnuća ponavlja im te riječi. Na jednom mjestu kaže: 'Mir vam svoj ostavljam, mir vam svoj dajem, ne kao što ga svijet daje.' Isus nam želi ono što je najvažnije. Mir je doista u temelju ljudske sreće, a biti sretan je najveća težnja ljudskoga života. Materijalne stvari ne mogu ispuniti našu težnju za srećom. Neka mir koji dolazi od Boga, taj istinski Isusov mir siđe na nas, na našu domovinu i na cijeli svijet. Samo s tim Božjim darom možemo biti sretni i odgovorni ljudi.«

 

Nakon euharistijskoga slavlja moćnik s moćima bl. Marije Propetog postavljen je u župnoj crkvi Svih svetih na blaženičin oltar, gdje su vjernici imali prigodu za osobnu molitvu blaženici, da ih zagovara u njihovim potrebama.

 

Družba Kćeri Milosrđa

MPP 1 7 2021 2

MPP 1 7 2021 3

MPP 1 7 2021 4

MPP 1 7 2021 5

MPP 1 7 2021 6

MPP 1 7 2021 7