Dubrovačka Biskupija

Dječji kamp na Šipanu: Prvi turnus uspješno završen, zadovoljna i djeca i roditelji

Dječji kamp na Šipanu: Prvi turnus uspješno završen, zadovoljna i djeca i roditelji

 

Prvi turnus Dječjeg kamp na Šipanu u organizaciji Vijeća za katehizaciju i novu evangelizaciju Dubrovačke biskupije održan je od 5. do 9. srpnja i uspješno završen, a do kraja srpnja ostaju još tri već popunjena turnusa.

 

“Nakon cijele godine izloženosti raznim ‘ekranima’, bilo u online nastavi ili u slobodnom vremenu, te raznim drugim ograničenjima zbog opće situacije djeci je ovog ljeta upravo ponuda tjedna bez ‘ekrana’, u suživotu s prirodom i druženju s drugom djecom licem i lice, bila posebno važna”, istaknula je voditeljica kampa Željana Lučić. Napomenula je i kako je bilo puno onih koji su željeli sudjelovati na kampu, ali su termini za četiri tjedna kampa vrlo brzo popunjeni.

 

U prvom turnusu sudjelovalo je tridesetak djece od petog do osmog razreda. Riječi zahvale voditeljici kampa po povratku djece svojim domovima uputili su roditelji: „Draga Željana, hvala na trudu i angažmanu i tebi i svima koji su sudjelovali i darovali vrijeme našoj djeci. Paulina je svime i svima oduševljena. Do neke druge prilike pozdravljamo, A. i Z. C.”; „Poštovani, želim vam reći jedno veliko HVALA za predivno druženje i molitvu, ljubav koju ste pružili mome djetetu dok je bilo na Šipanu. Vratio se tako sretan i zadovoljan. Puno toga je naučio i stekao nove prijatelje. Za njega je ovo bilo nešto posebno. Samo tako naprijed, divni ste, P.B.J.” “Draga Željana! N. se vratila prepuna dojmova sa Šipana! Govori kako joj je bilo prekrasno... cijeli program kampa, nova prijateljstva, animatori, hrana… ma sve!! Od srca vam hvala na svemu! Božji blagoslov vama i vašima! Srdačan pozdrav, I.”

 

Uz djecu, na kampu je sudjelovalo desetak volontera velikog srca. Kuharica prvog termina kampa bila je najstarija prijavljena volonterka djetinjeg duha, gospođa Anica Bukvić (70. godina). Za djecu su se brinule i animirale ih vjeroučiteljica Ivana Bešker, animatori Dubrovačke biskupije Josipa Čorak i Mija Mudrinić, bogoslov Ivo Markić te volonterke iz Ravnoga Ružica i Smiljana Skaramuca.

 

Kroz pet dana kampa djeca su sudjelovala u različitim aktivnostima, od raznih radionica i igara do trenutaka tišine i aktivnog odmora. U katehezama je ove godine slavljen naglasak na upoznavanje sa životom bl. Marije Propetog Petković i Družbom Kćeri Milosrđa koje je ona utemeljila i koja je nedavno proslavila 100 godina od utemeljenja. Kateheze su pripremila sestre Družbe Kćeri Milosrđa. Uz to su se djeci približile i neke poruke protekle Godine Laudato si'. Misu s djecom u prvom tjednu kampa na Šipanu slavio je župnik župe sv. Ilara don Miljenko Babaić.

 

Organizatori posebice zahvaljuju župnik don Jerku Banu za tehničku podršku i dobrodošlicu te vatrogascima sa Šipana koji su im pomogli u trenutku nestašice vode kao i gospodinu Romeu Boroje te Caritasu Dubrovačke biskupije na svesrdnoj pomoći.

 

Sadržaji Dječjeg kampa na Šipanu, koji se održava već peti put, temelje se na kršćanskim vrijednostima i načelima kršćanske pedagogije. Kamp se sastoji od trenutaka molitve, pjesme, zajedničkih aktivnosti za rast u vjeri, radionica za upoznavanje sebe i drugih te izgradnje međusobnog zajedništva i solidarnosti, igara i istraživačkih zadataka u prirodi, kreativnih radionica, odmora, sportsko-rekreativnih igara i druženja.

 

Angelina Tadić

Fotografije: Dječji kamp na Šipanu

21 Sipan kamp 00

21 Sipan kamp 011

21 Sipan kamp 02

21 Sipan kamp 03

21 Sipan kamp 04

21 Sipan kamp 05

21 Sipan kamp 06

21 Sipan kamp 07

21 Sipan kamp 07a

21 Sipan kamp 07ab

21 Sipan kamp 08

21 Sipan kamp 09

21 Sipan kamp 10

21 Sipan kamp 11

21 Sipan kamp 12

21 Sipan kamp 13

21 Sipan kamp 14