Dubrovačka Biskupija

NAJAVE - Proslave u kolovozu: Slano, Dubrovnik, Cavtat

NAJAVE - Proslave u kolovozu: Slano, Dubrovnik, Cavtat

Gospa od Anđela - 2. kolovoza

 

Gospa od Anđela (Porcijunkula) svečano se slavi u Slanom, a cjelokupno slavlje s više drugih događaja je poznato pod nazivom Siđ.

U nedjelju, 1. kolovoza, uoči samog blagdana u franjevačkom samostanu sv. Jeronima misu u 19 sati slavit će gvardijan samostana i župnik župe sv. Vlaha u Slanom fra Stipan Klarić.

Na sam blagdan u ponedjeljak, 2. Kolovoza bit će više misa u crkvi, a pola sata prije svake mise bit će mogućnost za sakrament pomirenja za dobivanje potpunog oprosta.

Misu u 7 sati predslavit će fra Ante Medić, misu u 8 sati fra Ivo Jurišić, misu u 10 h fra Veselko Grubišić i misu u 19 fra Stipan Klarić.

 

Sv. Stjepan - 3. kolovoza

 

- Blagdan sv. Stjepana 3. kolovoza svečano se slavi u župi sv. Stjepana u Šipanskoj Luci na otoku Šipanu. Središnje misno slavlje bit će u 9:30 sati, a predvodi ga don Jerko Ban, upravitelj župe.

 

- Proslava sv. Stjepana u njemu posvećenoj crkvici u Pustijerni u Dubrovniku bit će 3. kolovoza u 20 sati. Crkva je bez krovišta, a prva misa u njoj nakon više stotina godina slavljena je lani.

Crkva sv. Stjepana u Pustijerni je jedna od najstarijih crkava u Gradu od koje su danas ostali samo zidovi i koja je od obnove 2017. godine povremeno u uporabi za razna kulturna i druga događanja. Ova crkva je važan spomenik u Dubrovniku i zbog toga jer su u njoj su nekada bile pohranjene relikvije svetaca a uz nju se veže legenda da se tu svećeniku Stojku 972. godine ukazao sv. Vlaho, nakon čega je svetac uzet za zaštitnika Dubrovnika. To je romanička crkva, a posljednja istraživanja pokazuju da je bila izgrađena vjerojatno krajem 8. stoljeća te da je bila iste širine kao današnja. Utvrđeno je i da je apsida imala pravokutni oblik te da je to bila vjerojatno jednobrodna crkvica bez kupole. Naknadno je proširena, a nakon Velike trešnje 1667. godine bila je teško je oštećena te se više nije obnavljala. Društvo prijatelja dubrovačke starine konzerviralo ju je te, iz statičkih razloga, djelomično rekonstruiralo ostatke zidova crkve, a na pod je vraćeno kameno popločenje. Napravljena su i obimna arheološka istraživanja. Nakon obnove koje je započela je 2010. godine, a završena 2017. godine, na podu je ostavljen tlocrt tako da posjetitelji mogu zamisliti kakva je to bila crkva. Uz crkvu se veže legenda o kraljici Margariti i kralju Stjepanu, a bizantski car Porfirogenet u 10. stoljeću također spominje crkvu sv. Stjepana. 

 

 

Gospa Snježna (Gospa od Cavtata) – 5. kolovoza

 

Gospa od Cavtata svečano će se proslaviti u franjevačkom samostanu Gospe od Snijega u Cavtatu. Središnje euharistijsko slavlje na blagdan u četvrtak, 5. kolovoza u 20 sati predslavit će vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić.

Toga dana mise će još biti u 8.00 i u 9.30 sati, a predvodit će ih don Marin Marić, župnik iz Pridvorja i Dubravke. Misa u 9.30 slavi se uz Dan domovinske zahvalnosti.

Trodnevnom duhovnom pripravom vjernici će dočekati blagdan. Svake večeri slavit će se misa s propovijedi u 20 sati.

 

 

Preobraženje Gospodinovo - 6. kolovoza

 

 

U petak, 6. kolovoza u starodrevnoj crkvi Preobraženja Gospodinova u samostanu Sigurata na Prijekom u Dubrovniku svečano se slavi blagdan Preobraženja Gospodinova. Misno slavlje u 19.30 sati predslavit će don Hrvoje Katušić, delegat s ovlastima generalnog vikara Dubrovačke biskupije i rektor zborne crkve sv. Vlaha u Dubrovniku.

 

 

Sv. Lovro – 10. kolovoza

 

Proslava sv. Lovra na Lovrjencu u Dubrovniku je u utorak, 10. kolovoza. Procesija kreće iz crkve sv. Đurđa u Pilama u 19 sati, a misa će se slaviti na Lovrjencu.