Ispiši ovu stranicu

Na Dječjem kampu na Šipanu nekadašnja 'djeca' sada u ulozi animatora

  • Ponedjeljak, 19. srpnja 2021 09:20
Na Dječjem kampu na Šipanu nekadašnja 'djeca' sada u ulozi animatora

Drugi tjedan Dječjeg kampa na Šipanu održan je od 12. do 16. srpnja u mjestu Pakljena, a na kampu je sudjelovalo trideset i pet djece od petog do osmog razreda osnovne škole iz raznih dijelova Dubrovačke biskupije.

 

U prekrasnom okuženju za djecu su priređene razne radionice i sportsko-rekreativne igre, kako na kopnu tako i u moru, imali su i trenutke molitve i tišine, sudjelovali su i u katehezama kroz koje su ove godine mogli bolje upoznati život jedine hrvatske blaženice bl. Marije Propetog Petković, rodom s Korčule, a u tome im je pomogla redovnica Družbe Kćeri Milosrđa koju je blaženica utemeljila s. Julijana Beretić, koja je s grupom djevojaka sudjelovala na kampu. Sudionici kampa su se kroz sve to i međusobno upoznavali, družili, radovali, veselili, molili i zahvaljivali.

 

Misu za sve sudionike kampa ove godine je slavio župnik župe Pohođenja Marijina, Orašac i sv. Stjepana, Zaton Veliki p. Dariusz Nowak. Za djecu i animatore najukusnija jela spremale su vjeroučiteljica Jelica Gjenero i njezina kći Ani, koje su volontirale u kuhinji kampa.

 

Ovo je peti put da se organizira Dječji kamp na Šipanu, a to je već bilo dovoljno vremena da neki koji su ranijih godina bili sami među djecom sudionicima kampa sada sudjeluju kao animatori. To su: Gabriel Stjepan Skvrce, Maria Sorić i Jelena Jelić. Među animatorima je bio i Mihael Grgurević iz Virovitice koji je dao svoj doprinos i u  novim zanimljivim igrama. Voditeljica kampa Željana Lučić svima od srca zahvaljuje.

 

Donosimo svjedočanstva animatora koji su ove godine sudjelovali na kampu.

 

“Prošle smo godine upisale Školu animatora u Dubrovniku gdje smo se prvi put susreli s činjenicom što znači biti animator. Iako nismo bile u mogućnosti završiti specijalizaciju, drago nam je što nam se pružila prva prilika animatorstva na Šipanu.

 

Naš prvi početak rada s djecom na kampu Šipan je probudio osjećaje uzbuđenja, napetosti kako će nas djeca prihvatiti. Početak je uvijek težak. Što je vrijeme više prolazilo, postajale smo otvorenije i komunikativnije, ne samo mi, nego i djeca što nas je ohrabrilo u radu.

 

Najbitnije nam je bilo podijeliti naša osobna iskustva pa su se djeca na taj način lakše otvorila i komunicirala unutar grupe. Osim kateheza tijekom ovih nekoliko dana odvijale su se i igre. Bile su to većinom igre timskog karaktera. Kao animatori, bilo nam je posebno drago gledati djecu kako prihvaćaju nas animatore i jedne druge. Još ljepše je vidjeti kako funkcioniraju kao tim, iako se nisu poznavali prije kampa. Osim igara, radili su kao tim u mnogim drugim situacijama poput pranja suđa i druženja na plaži (zajedničkim snagama su jedni drugima pokušavali oduzeti madrace na napuhavanje). Svaku smo se večer smo se okupljali s djecom u krug, svirali i pjevali.

 

Zahvalne smo što nam je ovaj program dao priliku da se iskusimo u animatorstvu i popeo nas na jednu stepenicu bliže Bogu. Vrijedilo je provesti svaku minutu na Šipanu zbog novih prijateljstava koja će se nastaviti i izvan kampa. Stvorili smo mnoge uspomene i nezaboravna iskustva koja ćemo dugo pamtiti.” (Josipa Ćorak i Mia Mudrinić)

 

“U ovom kampu sudjelovali smo kao djeca te smo imali animatore koji su nas potakli da i mi postanemo animatori. Ove godine prvi put smo u kampu sudjelovali kao animatori. Zahvalni smo što smo dobili ovako lijepo životno iskustvo. U ulozi animatora na kampu prepoznali smo osobni rast i napredak. Iz ovog kampa izašli smo pozitivnih dojmova i velikom željom za povratak iduće godine,” posvjedočili su Gabriel, Maria i Jelena.

 

Dječji kamp na  Šipanu organizira Vijeće za katehizaciju i novu evangelizaciju Dubrovačke biskupije.

           

Angelina Tadić

Fotografije: Dječji kamp Šipan

21 Šipan 2 Kamp 00

21 Šipan 2 Kamp 00a

21 Šipan 2 Kamp 00b

21 Šipan 2 Kamp 02

21 Šipan 2 Kamp 01

21 Šipan 2 Kamp 03

21 Šipan 2 Kamp 03a

21 Šipan 2 Kamp 04

21 Šipan 2 Kamp 05

21 Šipan 2 Kamp 06

21 Šipan 2 Kamp 07

21 Šipan 2 Kamp 08

21 Šipan 2 Kamp 09

21 Šipan 2 Kamp 10

21 Šipan 2 Kamp 11

21 Šipan 2 Kamp 12

21 Šipan 2 Kamp 13

21 Šipan 2 Kamp 14

21 Šipan 2 Kamp 15

21 Šipan 2 Kamp 16

21 Šipan 2 Kamp 17

21 Šipan 2 Kamp 18

21 Šipan 2 Kamp 19

21 Šipan 2 Kamp 20