Ispiši ovu stranicu

Krštenje petog djeteta na Lastovu

  • Ponedjeljak, 19. srpnja 2021 13:36
Krštenje petog djeteta na Lastovu

Župa sv. Kuzme i Damjana na Lastovu u nedjelju 18. srpnja ugostila je apostolskog upravitelja Dubrovačke biskupije i riječkog nadbiskupa koadjutora mons. Matu Uzinića u prigodi krštenja petog djeteta obitelji Ivčević.

 

Maleni Antun rođen je u siječnju ove godine i peto je dijete roditelja Tomislava i Martine Ivčević. Roditelji su aktivni u crkvi kao ekonomski i pastoralni vijećnici ove župe. Osim Antuna, ponosni su roditelji još četiri sina.

 

Mons. Uzinić u svojoj je propovijedi zahvalio roditeljima Martini i Tomislavu na otvorenosti života. Potaknuo je župljane da se u svojim molitvama spomenu i svih onih koji nemaju djece, a željeli bi, a kojih je, nažalost, ne mali broj. Osvrnuo se i na događaje u Europi i Hrvatskoj gdje su se dogodile poplave povezavši to s evanđeoskim tekstom u kojem je Isus imao suosjećanje za one ljude koji su ga slijedili, a bili su kao ovce bez pastira.

 

Na kraju misnog slavlja lastovski župnik don Tonći Ante Prizmić pozdravio je nadbiskupa izražavajući radost što je ova župa imala još jednom priliku dijeliti euharistijski stol s njim. Župnik je napomenuo da je maleni Antun deveto dijete kršteno ove godine, a da je prvo peto dijete u jednoj obitelji na Lastovu poslije 20-ak godina. Dodao je i kako je ovo godina kada će Lastovo imati više od deset krštenja, što je postala rijetkost u posljednja dva desetljeća.

 

Poslije župnika prigodnim riječima obratio se i otac obitelji Tomislav Ivčević, ekonomski vijećnik župe, zahvalivši nadbiskupu Uziniću na dolasku. Tom prigodom su gospar Ivčević i pastoralna vijećnica Majda Ivelja nadbiskupu uručili dar u ime cijele lastovske župe, misnicu s likovima sv. Kuzme i Damjana, kao uspomenu na Lastovo na koje je uvijek rado dolazio.

 

Župa sv. Kuzme i Damjana, Lastovo

Slike: Jelena Župančić; Župa

 

21 Lastovo 5 dijete 01

21 Lastovo 5 dijete 02

21 Lastovo 5 dijete 03

21 Lastovo 5 dijete 04

21 Lastovo 5 dijete 04a

21 Lastovo 5 dijete 05

21 Lastovo 5 dijete 06

21 Lastovo 5 dijete 07

21 Lastovo 5 dijete 08

21 Lastovo 5 dijete 09