Dubrovačka Biskupija

U katedrali proslavljen 1. svjetski dan djedova, baka i starijih osoba uz izlaznu pjesmu "Našim starim"

U katedrali proslavljen 1. svjetski dan djedova, baka i starijih osoba uz izlaznu pjesmu "Našim starim"

 

Prvi Svjetski dan djedova i baka i starijih osoba proslavljen je u nedjelju, 25. srpnja misnim slavljem u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku koje je predvodio katedralni župnik don Marin Lučić.

 

Nedjelju uoči blagdana sv. Ane i sv. Joakima, Isusovih djedova i baka, papa Franjo proglasio je Svjetskim danom djedova i baka i starijih osoba koji se ove godine slavi prvi put, a tim povodom papa je uputio i poruku “Ja sam s tobom u sve dane” (usp. Mt 28, 20).

 

Govoreći o poruci nedjeljnog evanđelja župnik je na početku propovijedi skrenuo pozornost kako Gospodin želi njime probuditi pozornost za ljude u potrebi. Ovim svjetskim danom i papa Franjo želi sve nas potaknuti da probudimo pozornost za potrebe đedova, baka, nona i starijih osoba, dodao je.

 

Propovjednik je istaknuo kako starije osobe imaju mudrost koju nam žele prenijeti i za to je potrebno probuditi pozornost u sebi na to, iako nam se često može činiti da su to neke priče koji su nam već puno puta ispričali.

 

Usporedio je kako su mladi nekad i danas sklapali ženidbu odnosno da sada mladi čekaju da se materijalno osiguraju pa onda ulaze u brak dok su se nekad budući mladenci više prepuštali i imali pouzdanja da će Bog providjeti, imali su jedno drugo i međusobno ljubav pa su onda zajedno podizali i gradili život. Povezao je to pouzdanjem u Gospodina da će on s pet kruhova i dvije ribe nahraniti mnoštvo, što je Gospodin i učinio i još je preteklo. Na euharistiji donosimo kruh i vino, znak onoga što mi imamo, ustvrdio je katedralni župnik, kako bi Gospodin to umnožio i kako bi preteklo.

 

Euharistijski Isus jedini može osmisliti naš život, jedini može nasititi našu glad, kazao je propovjednik. Možda trenutno osoba može biti zadovoljna s onim kruha i igara, ali ne na dulje staze o čemu nam naši stariji također mogu posvjedočiti.

 

Podijelio je svoje iskustvo razgovora sa staricom od devedeset i tri godine koja živi u Konavlima i koja mu je ovih dana posvjedočila o svom pouzdanju u Isusa rekavši kako se putem prijenosa misa, ako ne može biti na misi, nastoji duhovno pričestiti i onda od toga živi kao i od molitve i pouzdanja u Gospodina.

 

Pohodite danas svoje djedove i bake, pomolite se za njih ako nisu živi, imajmo ih u mislima te prikažimo ovu misu za sve njih, poručio je katedralni župnik. Na kraju mise čestitao je djedovima i bakama njihov dan.

 

Liturgijsko pjevanje predvodio je Mješoviti katedralni zbor pod ravnanjem profesorice Maje Marušić koji je na završetku mise izveo pjesmu „Našim starim" za koju je stihove napisao član zbora Stijepo Ruščić a glazbu voditeljica zbora Marušič.

 

Misu je, kao i svake nedjelje, prenošena na internetskim kanalima i društvenim mrežama Dubrovačke biskupije, te na Libertas televiziji. Nakon mise na televiziji je pušten videospot „U zagrljaju vrimena“ snimljen u sklopu inicijative „Zagrlimo starije pjesmom“ Vijeća HBK za život i obitelj i objavljen u prigodi Prvoga svjetskoga dana djedova, baka i starijih osoba. Izvođač pjesme je Ansambl „Lado“, stihove je napisao Frane Bilić, a glazbu skladao Joško Ćaleta.

 

Angelina Tadić

2021-07-25 02w

2021-07-25 03w

2021-07-25 04w

2021-07-25 05w

2021-07-25 06w

2021-07-25 07w

2021-07-25 08w

2021-07-25 09w

2021-07-25 10w