Ispiši ovu stranicu

Završena druga Ljetna škola teologije u Dubrovniku o vjeri i kršćanima u političkom prostoru

  • Ponedjeljak, 26. srpnja 2021 21:41
Završena druga Ljetna škola teologije u Dubrovniku o vjeri i kršćanima u političkom prostoru

 

Druga Ljetna škola teologije u Dubrovniku održana je od 18. do 24. srpnja u dubrovačkom Biskupijskom sjemeništu i na njoj je sudjelovalo četrdesetak studenata i studentica katoličke, pravoslavne i protestantske teologije te petero eminentnih predavača iz Europe i Amerike. Tema škole bila je: „(A)politična vjera: kršćani u političkom prostoru“.

 

Sudionici druge ljetne škole okupili su se u nedjelju, 18. srpnja u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku na misnom slavlju koje je predvodio apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić. Nadbiskup je poželio sudionicima da njihov odnos na školi bude odnos učitelja i učenika više nego odnos profesora i studenata kako bi na taj način bili zapravo u Isusovoj školi.

 

Škola je započela s radom u ponedjeljak, 19. srpnja u Biskupijskom sjemeništu nakon zaziva Duha Svetoga. U uvodnom govoru mons. Uzinić je istaknuo Isusovu misao iz Govora na gori da „Bog daje da sunce njegovo izlazi nad zlima i nad dobrima“ te je povezao s odnosom Crkve i vjernika prema pripadnicima različitih svjetonazora i poimanja u pluralnim društvima. „Politička zajednica sastavljena je od ljudi koji međusobno trebaju živjeti u zajedništvu na dobro sviju. Ona pri tom uključuje i ljude čije svjetonazore i moralne stavove mi smatramo pogrešnima“, kazao je mons. Uzinić te potaknuo studente i studentice na promišljanja  kako u takvoj situaciji pluralnog društva kršćani mogu živjeti svoju vjeru.  

 

Prvo predavanje održao je fra Ivan Šarčević, profesor na Franjevačkoj  teologiji u Sarajevu, a zatim su narednih dana budućim teolozima i teologinjama govorili Tomáš Halík, s Karlovog Sveučilišta u Pragu; Teresa Forcades i Vila, liječnica, teologinja i benediktinska monahinja iz Katalonije u Španjolskoj; pravoslavni teolog Aristotle Papanikolaou, sa Sveučilišta Fordham u New Yorku, a zbog nemogućnosti sudjelovanja uživo, putem Zoom platforme sudjelovao je protestantski teolog Miroslav Volf, sa Sveučilišta Yale u New Havenu. Uz predavanja i razgovore s predavačima studenti i studentice sudjelovali su također u radionicama po grupama s predavačima. Predavanja i radionice na školi moderirao je don Hrvoje Katušić.  

 

Ljetna škola teologije u Dubrovniku organizirala je i dva događaja koja su bila otvorena za javnost, a održana su u dvorani sv. Ivana Pavla II. u bivšem samostanu sv. Klare. Prvi događaj je bila tribina koja je održana u utorak, 20. srpnja,  a tema tribine je bila:„(A)politična vjera: kršćani u političkom prostoru“. Tribinu je moderirala Bruna Velčić, a sudjelovalo je četvero predavača: Halík, Forcades i Vila, Papanikolaou i Šarčević. Drugi događaj bilo je predstavljanje zbornika radova  „Sa svim brodolomima povijesti / Teologija nakon Veritatis gaudium u kontekstu Mediterana“ (Con tutti i naufraghi della storia. La teologia dopo Veritatis Gaudium nel contesto del Meditarreneo),  kojeg su uredili Secondo Bongiovanni i Sergio Tanzarella. Predstavljanje je održano u petak, 23. srpnja, a predstavljači su bili mons. Uzinić, crkveni povjesničar Marko Medved te prevoditelji Loredana Fabijanić i Branko Jurić, koji je i uredio hrvatsko izdanje. Oba događaja su prenošena izravno putem internetskih kanala i društvenih mreža Dubrovačke biskupije.

 

Organizator Ljetne škole teologije u Dubrovniku je Dubrovačka biskupije odnosno organizacijski odbor škole, a već drugo održavanje škole iznjedrilo je i objavljivanje prve knjige koja je predstavljena zadnje večeri škole, a čiji nakladnik je Dubrovačka biskupija, u biblioteci: Theologia ragusina.

 

Prva Ljetna škola teologije održana je od 15. do 19. srpnja 2019. u Dubrovniku, a tema je bila „Teologija u pluralnom društvu“.

 

Jedan od predavača na školi profesor Tomáš Halík za portal Vatikan news kazao je kako mu je drago što je odlučio prihvatiti poziv kojeg je dobio „jer je riječ o prekrasnom iskustvu“. „Mislim da je staviti zajedno ove mlade kršćane otvorenog uma i dati im pojedine poticaje za diskusiju i mjesto gdje mogu biti zajedno, nešto izvanredno! Izvanredno okruženje, izvrsna ideja i duboko sam zahvalan što sam imao mogućnost biti ovdje.“

 

Ljetne škole teologije u Dubrovniku žele biti mjesto susreta i dijaloga u različitosti uz međusobno upoznavanje u ozračju ljubavi i poštivanja studenata i studentica kao i bogoslova katoličkih, protestantskih i pravoslavnih teoloških fakulteta 3., 4. i 5. godine studija, apsolvenata te doktoranata teoloških studija.  

 

Angelina Tadić

 

Halik w

IMG 2171w

IMG 2236w

IMG 2277w

IMG 2278w

IMG 2329w

IMG 2355w

IMG 2367w

IMG 2372w

IMG 2374w

IMG 2379w