Dubrovačka Biskupija

Moćima bl. Miroslava Bulešića podijeljen blagoslov vjernicima na misi u Blatu

Moćima bl. Miroslava Bulešića podijeljen blagoslov vjernicima na misi u Blatu

U župi Svih svetih u Blatu na otoku Korčuli u nedjelju, 29. kolovoza bila je vanjska proslava blagdana bl. Miroslava Bulešića. Misno slavlje predvodio je don Piergiorgio de Angelis, svećenik Porečke i pulske biskupije, uz koncelebraciju župnika don Željka Kovačevića, a župni zbor je predvodio liturgijsko pjevanje.

 

Propovijedao je župnik Kovačević koji je na početku propovijedi podsjetio na riječi sv. Ivana Pavla II. izrečene pri proglašenju blaženim Alojzija Stepinca u kojim se spominje veliki broj mučenika i svjedoka vjere u povijesti s ovih područja.

 

Jedan od njih je i bl. Miroslav Bulešić (1920.-1947.), koji je s pet godina svećeništva u svojoj 27. godini života sazrio do punine i postao mučenikom sakramenta krizme, zaštitnikom Iste i svih svećenika. Propovjednik je iznio i podatke o stradalim svećenicima, redovnicima i časnim sestara u vrijeme Drugog svjetskog rata i poraća, te dodao da ih je tek nekoliko uzdignuto na čast oltara. Napomenuo je i što sve treba biti ispunjeno da bi za nekoga bilo potvrđeno da je ubijen iz mržnje prema vjeri.

 

Citirao je i neke misli iz Dnevnika blaženog Miroslava podsjećajući na njegov životni put te naglasio posebno trenutke njegove mučeničke smrti prema svjedočanstvima očevidaca.

 

Bl. Miroslav je stradao zbog javnog ispovijedanja svoje vjere, kazao je župnik. Prisjetio se i trenutaka sudjelovanja ove župne zajednici na misi u mjestu stradanja bl. Miroslava 7. lipnja 2019. kada je ova župa dobila moći blaženika. Riječima pjesme o bl. Miroslavu župnik Kovačević završio je propovijed na blagdan vanjske proslave ovog blaženika.

 

Predvoditelj slavlja de Angelis na kraju je okupljenima podijelio blagoslov moćima blaženika, a vjernici su mogli iskazati štovanje relikvijama bl. Miroslava te se pomoliti na razne nakane ovom blaženiku.

 

A.T.

Župa Svih svetih u Blatu

a1

a2

a3

a4

a5

a6