Dubrovačka Biskupija

P. Ilija Grgić u Gospinom polju: Gospodin kroz ove dane devetnice želi uskrisiti sve ono što je umrlo u našim životima

P. Ilija Grgić u Gospinom polju: Gospodin kroz ove dane devetnice želi uskrisiti sve ono što je umrlo u našim životima

U kapucinskom samostanu i Biskupijskom svetištu Gospe od Milosrđa u Dubrovniku u ponedjeljak, 30. kolovoza započela je devetnica a ujedno i duhovna priprava za proslavu blagdana Male Gospe. Devetnicu predvodi p. Ilija Grgić, poglavar Misionara Krvi Kristove u Hrvatskoj, koji je predslavio misu prvog dan devetnice.

 

Na početku mise p. Grgić je istaknuo kako započinje jedno razdoblje od devet dana posebne priprave za blagdan rođenja Blažene Djevice Marije ili kako se to obično kaže Malu Gospu. Prilika je to da se u srcu sudionika nešto veliko dogodi. Naš dolazak i okupljanje oko oltara Božje riječi i oko euharistijskoga stola znak su one nutarnje želje da želimo da se nešto u našim srcima dogodi, kazao je predvoditelj slavlja. Želimo promjenu i da ona ne bude samo naša dika, nastavio je, nego da ta vjera i pouzdanje u Gospodina budu vidljivi i opipljivi kada se čovjek s nama susretne i s nama provodi vrijeme. Dopustimo Gospodinu u ovom milosnom vremenu koje je pred nama da čini ono veliko djelo svoga milosrđa u našim srcima, pozvao je vjernike.

 

Na početku propovijedi p. Grgić je promišljao o svom dolasku u Dubrovnik na svetkovinu Male Gospe kazavši da je došao u želji da zajedno s vjernicima sluša Božju riječ i da dopusti Gospodinu da kroz ovih devet dana učini nešto u njegovom srcu i životu. Svatko od nas je došao s nekakvom svojom motivacijom, sa svojom željom i svojim ciljem, primijetio je. Svatko ima neki razlog radi kojeg sudjeluje u ovoj devetnici. Kada bi sve naše motivacije skupili i stavili na jednu hrpu i pokušali pronaći jedan zajednički nazivnik, nešto što je svima nama zajedničko, prepoznali bismo da ima jedan cilj zbog kojeg nas Gospodin okuplja i zbog kojeg je svakog od nas na različit način pozvao. Ima jedan zajednički razlog za sve nas, povezan s onim što Gospodin kroz ovih devet dana želi učiniti u našim srcima.

 

Pojašnjavajući što Gospodin želi učiniti u srcima sudionika devetnice tijekom ovih dana, propovjednik se poslužio slikom koja prikazuje Gospu od milosrđa u Dubrovniku na kojoj se dijete Isus nalazi u Gospinom srcu. „Svakome od nas je postati Marija i roditi Isusa Krista u svome srcu“, istaknuo je p. Grgić te dodao: „Dopustiti Gospodinu da se on očituje i da pokaže onu svoju blagost u onome gdje si najsiromašniji, gdje si krhak i slab. Sve staviti pred Gospodina i vidjeti kako će on očitovati i objaviti svoju blagost, svoju spasenjsku snagu.“

 

Predvoditelj devetnice se također osvrnuo na evanđeoski ulomak (Lk 4, 16-30) koji je govorio o Isusovom dolasku u Nazaret kada čita i tumači Pisama u sinagogi, nakon čega ga okupljeni istjeruju iz mjesta. U Gospodina su bile uprte oči jer je bio pun Božje riječi, kazao je propovjednik. Te oči nisu do kraja iskrene, tražile su senzaciju, tražile su čudo, da zadovolje svoju znatiželju. Gospodin, vidjevši te oči koje se tobože dive, brzo to razotkriva i ne dopušta da se s njime igraju. Pogađa u samu srž, govori nešto što je izazvalo njihov bijes da su ga htjeli ubiti, izbacili su ga iz svoje sredine, iz svoga Nazareta. Isus im u svom obraćanju pokazuje dva primjera: udovicu iz Sarfate sidonske i Namana Sirijca. Promatrajući te osobe točno se može vidjeti što Gospodin želi učiniti kroz ove dane devetnice u srcima svih nas koji sudjelujemo, kazao je.

 

Prva stvar kada se susrećemo s udovicom iz Sarfate sidonske, a to je žena koja vjeruje proroku Iliji i nosi mu kruh, jest to da njezin glavni oslonac sin, koji je bolestan, umire. Ilija ga uskrišava. Gospodin kroz ove dane želi uskrisiti ono što je u nama umrlo, istaknuo je p. Grgić.

 

Naman Sirijac je gubavac koji dolazi proroku Elizeju i biva očišćen od gube. Gospodin želi očistiti naša srca, svakoga od nas od one gube, od onoga grijeha od one stvarnosti koja razara naša bića, nas kao pojedince, razara naše obitelji, razara naše društvo, poručio je predvoditelj devetnice.

 

„Pitanje je hoćemo li dopustiti da nam Gospodin pokaže ono sve što je umrlo u našem životu. I da nam pokaže sva ona mjesta koja su puna gube i gdje je trulež, gdje nema znaka života. I da mu dopustimo i otvorimo vrata svoga srca, da se dogodi uskrsnuće u našim srcima, očišćenje. Potrebno je otvoriti Sveto pismo, čitati i slušati Božju riječ. Ona svojom snagom radi daljnje korake i osposobljava nas za potpuno dopuštenje Gospodinu da počne s tim procesom ozdravljenja, oslobođenja naših srca“, poručio je na kraju propovijedi.

 

Na kraju misnoga slavlja sve prisutne je pozdravio upravitelj svetišta fra Stanko Dodig zaželjevši dobrodošlicu svima i izrazivši radost zbog početka tradicionalne devetnice ususret Maloj Gospi. Potaknuo je sve prisutne vjernike da redovito sudjeluju u svemu što se događa tijekom devetnice. Posebno je zahvalio predvoditelju misnoga slavlja koji će, kako je kazao, kroz devet dana sijati Božju riječ u naša srca.

 

Misno slavlje je pjesmom pratio crkveni zbor Gospe od milosrđa. Prije mise vjernici su molili pobožnost Blaženoj Djevici Mariji. Za vrijeme devetnice, svakoga dana će biti prigoda za ispovijed.

 

Jelica Gjenero  

21 devetnica GP 1 01

21 devetnica GP 1 02

21 devetnica GP 1 03

21 devetnica GP 1 04

21 devetnica GP 1 05

21 devetnica GP 1 06

21 devetnica GP 1 07

21 devetnica GP 1 08

21 devetnica GP 1 09

21 devetnica GP 1 10