Dubrovačka Biskupija

Otkrivena spomen-ploča znamenitom Dubrovčaninu kapucinu fra Mihaelu Anđelu Božidareviću

Otkrivena spomen-ploča znamenitom Dubrovčaninu kapucinu fra Mihaelu Anđelu Božidareviću

 

Kapucinski samostan i Biskupijsko svetište Gospe od Milosrđa u Dubrovniku u srijedu, 1. rujna organizirali su večer posvećenu fra Mihaelu Anđelu Božidareviću, znamenitom hrvatskom kapucinu i generalnu kapucinskog reda rodom iz Dubrovnika. 

 

Prvi dio tog programa bilo je otkrivanje spomen ploče fra Mihaelu Anđelu Božidareviću. Ploču pored glavnog ulaza u samostan otkrili su krčki biskup mons. Ivica Petanjak i provincijal kapucina fra Juro Šimić uz prisustvo cijele redovničke zajednice kapucinskog samostana Gospe od Milosrđa. Pjesmom je u programu sudjelovao Mješoviti zbor Gospe od Milosrđa, a sve je pozdravio i zahvalio im upravitelj svetišta i gvardijan samostana fra Stanko Dodig.

 

Na spomen ploči piše: „Dubrovčanin fra Mihael Anđeo Božidarević (1653.-1729.). Zaslužnom generalnom ministru kapucinskog reda (1712.-1719.) na trajan spomen i zahvalu: Hrvatska kapucinska provincija sv. Leopolda Bogdana Mandića 1. rujna 2021.“

 

Provincijal kapucina u Hrvatskoj Šimić kazao je tom prilikom da je Božidarević bio jedan sposoban i razborit redovnik i svećenik, koji se istaknuo kao izvrstan propovjednik, diplomat i duhovni otac. Kao generalni ministar svojim pastoralnim pohodom obišao je trideset četiri kapucinske provincije u Europi.


Jedan je od velikih Dubrovčana i uz ovu ploču koja se otkrila, provincijal je potaknuo da možda jednog dana dobije i neku svoju ulicu uz ovo svetište pa da i na taj način Dubrovčani budu ponosni.

 

Otkrivanju spomen ploče uz brojne vjernike prisustvovao je gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, zamjenik župana Dubrovačko- neretvanske županije Joško Cebalo i savjetnica župana Žaklina Marević.

 

Više o životu fra Mihaela Anđela Božidarevića publika je mogla čuti nakon mise na predstavljanju knjige o ovom znamenitom Dubrovčaninu.

 

Mario Mioč Vuletić

21 spomen-ploca 01

21 spomen-ploca 02

21 spomen-ploca 03

21 spomen-ploca 04

21 spomen-ploca 04a

21 spomen-ploca 05

21 spomen-ploca 06

21 spomen-ploca 08

21 spomen-ploca 09

21 spomen-ploca 10

21 spomen-ploca 10a

21 spomen-ploca 11