Dubrovačka Biskupija

U Potirni na Korčuli ispred Gospine špilje proslavljena Mala Gospa

U Potirni na Korčuli ispred Gospine špilje proslavljena Mala Gospa

 

Tradicionalno blagdan Male Gospe proslavljen je prve nedjelje u rujnu, 5. rujna, u Potirni na Korčuli ispred špilje Gospe Lurdske. Proslavi su nazočili vjernici iz župe Svih svetih Blato, a misno slavlje je predvodio don Željko Kovačević, župnik župe Svih svetih Blato.

 

U propovijedi je župnik objasnio kako se na ovaj blagdan slavi rođenje Blažene Djevice Marije te dodao kako se počeci slavlja blagdana mogu tražiti još u 5. stoljeću kada je u Jeruzalemu izgrađena crkva posvećena njezinoj majci sv. Ani. U kasnijim stoljećima širilo se slavlje blagdana rođenja Marijina, a vjernici ga i danas rado slave.

 

Marija je u svom životu iskusila razne patnje, pa joj se kršćani s pouzdanjem utječu u svojim nevoljama, tjeskobama ili neizvjesnosti. „Ona je naša utjeha i utočište u svemu, pa zašto onda ne bi bila i u trenucima poteškoća“, kazao je župnik.

 

Špilja Gospe Lurdske je na ovom mjestu podignuta 1926. godine, dodao je župnik i ispričao kako je došlo do toga. Redovnica Kćeri Milosrđa s. Agneza bila je upućena na ovo mjesto, dosta udaljeno od župe ali blizu mora, kako bi se na morskom zraku oporavila nakon teške bolesti za koju su svi mislili da je smrtonosna, ali ipak to nije bila. Oporavljajući se ona je, poput bl. Marije Propetog, počela okupljati djecu iz Potirne i poučavati ih u vjeri. Kasnije su počeli dolaziti njihovi roditelji i druge odrasle osobe, te su svake večeri zajedno molili krunicu.

 

Njihov prijedlog da se tu izgradi Gospina špilja prihvatio je župnik don Pero Franulović, te su dobili dopuštenje za gradnju i u osam dana uz puno žrtve i odricanja izgradili su špilju. Župnik ju je blagoslovio na blagdan Imena Marijina. Sve je bilo vrlo svečano i dirljivo, što je opisano i u zadnjem broju glasila „Tebi, Majko“. Na svečanosti je tada sudjelovalo osamdesetak vjernika, a vjernici Potirne tu tradiciju, koja će za pet godina obilježiti cijelo jedno stoljeće postojanja, i dalje čuvaju.

 

Među prisutnim bratimima bila su obučena trojica sinova iz obitelji bratimskog starješine Tea Šeparovića, a ovo je ujedno bila i prva misa na kojoj su sva trojica sinova tokom mise izmjenjivali na službi križonoše.

 

Medijska grupa župe Blato

20210905  mala gospa Potirna 01

20210905  mala gospa Potirna 02

20210905  mala gospa Potirna 03

20210905  mala gospa Potirna 04

20210905  mala gospa Potirna 05

20210905  mala gospa Potirna 06

20210905  mala gospa Potirna 07