Dubrovačka Biskupija

Počela trodnevnica u Postranju: Oni koji su gradili ovu kamenu crkvu nisu se bojali života nego su gradili i onu živu Crkvu

Počela trodnevnica u Postranju: Oni koji su gradili ovu kamenu crkvu nisu se bojali života nego su gradili i onu živu Crkvu

U župi Velike Gospe u Postranju u srijedu, 8. rujna započela je trodnevna duhovna priprava uoči proslave 725. obljetnice prvog spomena župne crkve. Misu je predslavio i na njoj propovijedao don Mato Karamatić, župnik župe sv. Nikole u Cavtatu i dekan Konavoskog dekanata uz koncelebraciju župnika domaćina don Nikole Berišića i sudjelovanje većeg broja vjernika, a osobito ministranata i ministrantica župe.

 

Na početku misnoga slavlja predvoditelj Karamatić čestitao je župljanima 725 godina prvog spomena ove crkve te poželio vjernicima da im ova trodnevnica odnosno duhovna obnova bude duhovno korisna i ostane upamćena.

 

S obzirom da to da je duhovna obnova počela na Malu Gospu propovjednik je potaknuo vjernike da promisle o tome tko su oni koji su pozvani i koji slave rođendan Blažene Djevice Marije. „Svi smo pozvani, imenom i prezimenom, jer svatko je od nas jedinstven i neponovljiv, svatko ima svoju povijest“, kazao je.

 

Spomenuo se i onih koji su prije 725 godina započeli gradnju kamene crkve, ali i ove žive Crkve čime su zapisani u temeljima ove zajednice u Postranju. „Oni se nisu bojali života, ne bojimo se ni mi“, poručio je propovjednik. „Vi se ne bojite jer da se bojite ne bi se ovako brinuli o svojoj crkvi, koja je tako lijepa i sada prekrasno obnovljena i uređena. Sva se sjaji.“

 

Svoje razmišljanje završio je riječima da kao vjernici trebamo  biti zahvalni Mariji kao majci koja nam je darovala svoga Sina kao Spasitelja i Otkupitelja, te potaknuo vjernike da joj čestitaju rođendan i budu zahvalni jer ih ljubi i voli.

 

Misu drugog dana trodnevnice predvodit će don Ante Burić, delegat s ovlastima biskupijskog pastoralnog vikara i župnik župe sv. Petra na Boninovu, a trećeg dana predvoditelj će biti don Ivica Pervan, dekan dekanata Dubrovnik 2 i župnik župe Presvetog Spasitelja u Mokošici. Svečano misno slavlje u subotu, 11. rujna u 10 sati predvodit će barski nadbiskup Rrok Gjonlleshaj.

 

Župa Velike Gospe – Postranje

21 Postranje 1 dan 01

21 Postranje 1 dan 02

21 Postranje 1 dan 03

21 Postranje 1 dan 04

21 Postranje 1 dan 05

21 Postranje 1 dan 06

21 Postranje 1 dan 07