Ispiši ovu stranicu

Blaćani proslavili Velu Nediju - Gospu od Ružarija

  • Utorak, 05. listopada 2021 13:53
Blaćani proslavili Velu Nediju - Gospu od Ružarija

 

Vjernici župe Svih svetih u Blatu na Korčuli prve nedjelje u listopadu, 3. listopada, tradicionalno su proslavili blagdan Gospe od Ružarija. Ovaj blagdan u mjestu se obično naziva Vela Nedija. Slavlje je predvodio župnik don Željko Kovačević.

 

Proslava je započela ulaznom procesijom s Gospinim kipom koja je išla samo ispod plokate u kojoj je sudjelovala samo najuža asistencija uz predvoditelja Kovačevića. Sudjelovali su bratimi bratovštine Svih svetih i Svete Vincence pod zaštitom Srca Isusova te crkovinari koji su nosili kip, dok su ostali vjernici ulaznu procesiju pratili sa svojih mjesta uz pjesmu i sviranje.

 

Po povratku procesije na plokatu Gospin kip je postavljen u kapelicu sv. Vincence gdje će biti izložen tijekom čitavog mjeseca listopada dok traju listopadske pobožnosti.

 

U propovijedi se predvoditelj osvrnuo na bitku kod Lepanta i na nastanak blagdana Gospe od Ružarija, koji se liturgijski slavi 7. listopada. Također je spomenuo i obranu grada Korčule od Turaka, čija obljetnica se nedavno slavila. Za obje pobjede drži se da su se dogodile zagovorom Gospe odnosno da su se vjernici spasili uz minimalne gubitke.

 

Neka nas, kao i naše pretke, Gospa od Otoka zagovara i neka se dogodi čudo ljubavi i u našim vremenima, kazao je župnik potičuću vjernike pouzdanje u Mariju i, posebice u mjesecu listopadu, na molitvu krunice Gospi.

 

Radi poštivanja epidemioloških mjera, a zahvaljujući povoljnim vremenskim uvjetima, misa je služena na vanjskom oltaru, postavljenom u vratima župne crkve preko puta same kapelice sv. Vincence.

 

Misa je završena zagovorom molitvom koju su molili u Korčuli kada se slavila 450. obljetnica pobjede Korčulana nad Turcima. Molitva je moljena pred Gospinim kipom odakle je po završetku predvoditelj uputio završni blagoslov po zagovoru Gospe.

 

Na misi je pjevao mješoviti župni zbor uz orguljašku pratnju Frane Bosnića, a misna čitanja čitali su mladi čitači koji su ujedno i višegodišnji aktivni članovi HGU i bratovštine Svete Vincence pod zaštitom Srca Isusova.

 

Procesija sa svečanom misom uživo je prenošena putem društvenih mreža pa su je mogli pratiti i Blaćani koji žive u inozemstvu.

 

Medijska grupa župe Svih svetih Blato

21 Vela Nedija 01

21 Vela Nedija 02

21 Vela Nedija 03

21 Vela Nedija 04

21 Vela Nedija 05

21 Vela Nedija 06

21 Vela Nedija 07