Ispiši ovu stranicu

Glazbeno-poetska večer i izložba slika s. Marije od Presvetog Srca (Anke Petričević) u Dubrovniku

  • Petak, 08. listopada 2021 08:38
Glazbeno-poetska večer i izložba slika s. Marije od Presvetog Srca (Anke Petričević) u Dubrovniku

 

Glazbeno-poetska večer te izložba slika poznate hrvatske redovnice književnice s. Marije od Presvetog Srca Anke Petričević, devedesetdvogodišnje redovnice klarise iz samostana Sv. Klare u Splitu koja je ove godine proslavila i svoju šezdesetu obljetnicu ređenja, održana je u dubrovačkoj Galeriji Sebastian 28. rujna, izvješćeno je na mrežnim stranicama Hrvatske matice iseljenika.

 

Prelijepu večer poezije, proze i glazbe, nazvane „Ave Marija“, obogatili su njezini najbliži a o njenom životnom putu govorila je Branka Buljan, predsjednica udruge Sestra Marija iz Imotskog . U glazbeno-literarnom dijelu programu sudjelovali su : Irja Jerković, Mislava Jonjić, Josipa Jelavić, Matea Mustapić, Vinko Čenić te Josip Čenić iz Beča koji je otpjevao i uglazbio nekoliko pjesama s. Marije od Presvetog Srca Anke Petričević.

 

Dubrovački franjevac fra Stipe Nosić je osobnim sjećanjem na Anku Petričević i njihov život u rodnom Lovreću obogatio večer te na kraju  otvorio izložbu.

 

U prelijepom ambijentu dubrovačke Galerije Sebastian, u suradnji Sebastian Arta i Udruge Sestra Marija iz Imotskog, ostvarena je večer puna emocija i sjete, obiteljskog zajedništva, domoljublja i duhovnog mira u nadi da će dubrovačka Galerija Sebastian vođena Andrejom Dujić i dalje otvarati svoja vrata iznimnim kulturnim događajima.

 

Anka Petričević je rođena 1930. u Lovreću. Diplomirala je književnost na Filozofskom fakultetu 1955. , nakon čega se zaredila i uzela je ime s. Marija od Presvetog Srca. Godine 1976. diplomirala je i studij teologije na Filozofskom institutu Družbe Isusove u Zagrebu. Godine 1998.  imala prvu samostalnu izložbu u Širokom Brijegu, potom ove godine u Imotskom i sada u Dubrovniku. Svojim plodonosnim radom obogatila je teološko književno stvaralaštvo. Dobitnica je brojnih nagrada i odlikovanja. Ova Dalmatinka autorica je 75 knjiga poezije, eseja, proze mistične tematike te utemeljiteljica i urednica edicije “Symposion”, biblioteke u kojoj je uredila 135 knjiga.

 

Tekst i fotografije: Maja Mozara

 

21 Sebastijan-izlozba 01