Dubrovačka Biskupija

Financijsko izvješće Dubrovačke biskupije za 2019.–2020. godinu

Financijsko izvješće Dubrovačke biskupije za 2019.–2020. godinu

 

Kao što je već ranije najavljeno Dubrovačka biskupija ove godine objavljuje dvogodišnje financijsko izvješće za 2019. i 2020. godinu s izdvojenim financijskim stanjem na dan 31.12.2021. godine.

 

Na samom početku izvješća nalazi se prigodno pismo apostolskog upravitelja mons. Mate Uzinića s naglaskom na iskustvo sinodalnosti u upravljanju Dubrovačkom biskupijom koje je oblikovalo njega kao čovjeka i pastira. Nadbiskup Uzinić zahvaljuje svima koji su za vrijeme njegove službe zajedno s njim, ulažući sebe, svoje talente, znanje i materijalna dobra, radili na izgradnji i razvoju biskupijske zajednice. Naglašava i kako osobno vjeruje da je to put kojim je Crkva 21. stoljeća pozvana ići - dijeleći međusobno odgovornost u zajedničkom poslanju. Upravo unutar življenja sinodalnosti nalazi se temeljni razlog za objavom financijskih izvješća, kako bi se vjernici što kvalitetnije informirali, a posljedično i uključili u sve segmente života Crkve.

 

U poglavlju „Financijski pregled“ sažeto su predstavljene pastoralne, društvene i ekonomske okolnosti u kojima se biskupija nalazila u proteklom razdoblju. Daje se kratak osvrt na veće investicijske projekte, kao i na posljedice pandemije Covid 19. 

 

Pošto je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić imenovan riječkim nadbiskupom koadjutorom u ovome izvješću su pregledno prikazani financijski rezultati za zadnjih 10 godina. “Iz financijskih izvještaja vidljivo je kako Dubrovačka biskupija iz godine u godinu, uz sve svoje redovite troškove, od pastoralnih aktivnosti i Caritasa do brige za povjerenu joj imovinu i baštinu, smanjuje svoju ukupnu zaduženost” navodi ekonom.

 

Velik i važan dio izvješća posvećen je izvješću rada Caritasa Dubrovačke biskupije, koji je u proteklom razdoblju imao povećan broj i korisnika i programa.

 

Uz financijsko izvješće kao dodatak priloženo je i izvješće neovisnog revizora, što je važan pokazatelj vjerodostojnosti izvješća Dubrovačke biskupije. Revizijski uvid utvrdio je da ovo izvješće istinito i fer prikazuje financijsko stanje pravnih osoba Dubrovačke biskupije. 

 

Godišnje financijsko izvješće Dubrovačke biskupije i povezanih pravnih osoba za 2019. i 2020. godinu možete preuzeti na sljedećoj poveznici.

 

HRVATSKI - Dubrovačka biskupija - Dvogodišnje financijsko izvješće 2019. i 2020. godinu