Ispiši ovu stranicu

Ususret ređenju novog dubrovačkog biskupa: euharistijska klanjanja diljem biskupije i svečana večernja u Male braće

  • Četvrtak, 13. siječnja 2022 13:09
Ususret ređenju novog dubrovačkog biskupa: euharistijska klanjanja diljem biskupije i svečana večernja u Male braće

 

Ređenje dijecezanskog biskupa poseban je događaj u životu mjesne Crkve. Moleći s njim i za njega, u zajedništvu radosti vjere, nade i ljubavi, pozivaju se vjernici, redovnici, redovnice i svećenici Dubrovačke biskupije da se svi zajedno pripreme za ovaj događaj.

 

* * *

U tjednu od nedjelje, 16. siječnja u župama i crkvama na području cijele biskupije organizirat će se euharistijska klanjanja, u vrijeme kada kojoj vjerničkoj zajednici to najviše odgovara, na kojim će se moliti za novog biskupa. Klanjanje pred Presvetim u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku bit će u srijedu, 19. siječnja u 19 sati, nakon večernje mise.

Euharistijsko klanjanje iz katedrale izravno će se prenositi putem internetskih kanala Dubrovačke biskupije (YouTube, Facebook).

 

 

Euharistijsko klanjanje u župi Presvetog Spasitelja u Mokošici je u utorak, 18. siječnja, poslije mise koja je u 18 sati. U župi Svete Obitelji u Novoj Mokošici klanjanje je u četvrtak, 20. siječnja u 18.30 sati.

 

U župama Brgat i Postranje euharistijsko klanjanje i duhovna obnova povodom ređenja novog dubrovačkog biskupa bit će u utorak, 18. siječnja u Postranju.

U župi sv. Ilara u Mlinima klanjanje pred Presvetim bit će u srijedu, 19. siječnja u 18 sati.

U crkvi sv. Ignacija u Dubrovniku klanjanje s nakanom molitve za novog biskupa bit će u četvrtak, 20. siječnja u 18.30 sati.

U župi Svih svetih u Blatu na otoku Korčuli u ponedjeljak, 17. siječnja počela je duhovna priprava za ređenje novog biskupa. Svake večeri u 17.30 sati moli se pobožnost Blaženoj Djevici Mariji, krunica i litanije. Duhovna priprava završava u četvrtak, 20. siječnja euharistijskim klanjanjem u 18 sati, prije kojeg će se slaviti misa.

 

U župi sv. Martina u Žrnovu euharistijsko klanjanje će u utorak, u župi sv. Nikole u Račišću u četvrtak, a u petak u župi Gospe od Sniga u Pupnatu. Klanjanje će biti nakon misa koje su u 17 sati.

 

 

 

 

* * *

U petak, 21. siječnja u crkvi Male braće s početkom u 18 sati održat će se svečana liturgija večernje koju će predvoditi i na kojoj će propovijedati mons. Mate Uzinić, apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije.

Svečana večernja izravno će se prenositi putem internetskih kanala Dubrovačke biskupije (YouTube, Facebook).

 

* * *

 

Biskupsko ređenje bit će na euharistijskom slavlju u subotu 22. siječnja u katedrali Gospe Velike s početkom u 10.30 sati. Mons. Petar Palić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanjski, u zajedništvu s mons. Matom Uzinićem, nadbiskupom koadjutorom riječkim i mons. Tomislavom Rogićem, biskupom šibenskim, za dijecezanskog biskupa zaredit će mons. Roka Glasnovića.

Euharistijsko slavlje s biskupskim ređenjem izravno će prenositi Hrvatska televizija na svom 4. programu.

 

Mons. Roko Glasnović rođen je 2. srpnja 1978. godine u Šibeniku, od oca Nikole i majke Marije rođene Palić. Osnovnu školu pohađao je u Janjevu od 1985. do 1990. i u Šibeniku od 1990. do 1993. Srednju Tehničku školu pohađao je u Šibeniku od 1993. do 1997. godine. Služio je vojni rok 1997./1998. Jednu godinu (1998.) studirao je na Pravnom fakultetu u Splitu. Od 1999. do 2005. bio je u Bogoslovnom sjemeništu i studirao na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu. Za đakona je zaređen 5. prosinca 2004., a za svećenika 2. srpnja 2005. u Šibeniku. Pastoralnu teologiju studirao je na Papinskom lateranskom sveučilištu u Rimu od 2005. do 2008. Nakon studija, 2008. godine imenovan je župnikom Župe Pohođenja Blažene Djevice Marije u Njivicama gdje je ostao godinu dana. Iste godine imenovan je povjerenikom za pastoral braka i obitelji Šibenske biskupije. Od tada je obnašao i službu ceremonijara Šibenske biskupije. Osobnim tajnikom šibenskoga biskupa imenovan je 2009. godine. Iste godine postao je i član svećeničkog vijeća Šibenske biskupije. Članom Povjerenstva za Katolički školski centar (KŠC) i za Katoličku osnovnu školu (KOŠ) imenovan je 2011. Član je Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj od 2012. godine.

 

Upraviteljem Župe sv. Margarite u Jadrtovcu imenovan je 2014. godine. Iste godine postao je i član Ekonomskog vijeća, a 2017. imenovan je ekonomom Šibenske biskupije, ravnateljem Katoličkog školskog centra te predstojnikom Biskupijskog ureda za škole. Upravitelj župa sv. Petra na Kapriju i Uznesenja Blažene Djevice Marije na Žirju bio je od 2017. do 2019. godine, kada je postao član zbora savjetnika Šibenske biskupije.

 

Dijecezanskim biskupom Dubrovačke biskupije imenovao ga je papa Franjo u utorak, 30. studenoga 2021. godine.

 

plakat-redjenje-w