Dubrovačka Biskupija

Obiteljski treneri u crkvi sv. Đurđa na Pilama

Obiteljski treneri u crkvi sv. Đurđa na Pilama

U crkvi sv. Đurđa na Pilama u subotu 27. listopada održan je susret dubrovačkih obitelji s bračnim parovima Katicom i Perom Vorih te Lidijom i Mirkom Molnar, članovima Obiteljske akademije u Hrvatskoj. Tema susreta je bila „Božja providnost u braku“. Ovi bračni parovi od 2009. godine djeluju kao obiteljski treneri u Hrvatskoj, a svoje poslanje,  nakon dvogodišnje formacije uz međunarodnu potporu Akademie für Familienpädagogik, dobili su od biskupa mons. Valtera Župana, voditelja Ureda za obitelj pri HBK.

Prije dolaska u Dubrovnik supružnici Vorih i Molnar sličan susret su imali u petak 26. Listopada s obiteljima u župnoj crkvi Gospe od Zdravlja u Neumu, a nakon Dubrovnika u nedjelju 28. listopada gostovali su u crkvi sv. Roka u Donjoj Lastvi i u crkvi sv. Antuna u Lepetanima u Crnoj Gori.

Cilj ovog bračnog pohoda je u Godini vjere potaknuti bračne parove da kroz obiteljsku pedagogiju Josepha Kentenicha u svojoj župnoj zajednici, uz svog župnika, započnu raditi na svom braku. Ukoliko bračni par ostvari jedinstvo među supružnicima na području vjerske prakse, očekuje se odluka i spremnost razvijati svoj bračni ideal. Raditi na svom braku znači ujedno i razvijati kvalitetnu komunikaciju unutar obitelji. Obiteljska akademija u Hrvatskoj već organizira  obiteljske vikende i tjedne kako bi cijelim obiteljima bilo moguće ostvariti kvalitetniji bračni i obiteljski život. Na kraju svoje formacije je i deset bračnih parova  kao druga generacija obiteljskih trenera u Hrvatskoj. Bračni parovi uređuju i reviju „Obitelj“ te  tako povezuju katoličke obitelji kroz tematiku pastorala braka i obitelji.

Nakon podjele iskustava bračnih parova Vorih i Molnar u spomenutim zajednicama vjernika razgovaralo se o tome kako i po kojem modelu nastaviti raditi s obiteljima na jugu Hrvatske kao i u dijaspori. Problemi, obiteljski i bračni, su isti i njihovo rješavanje pomaže u jačanju u vjeri svakog člana obitelji. Sve ovisi što bračni parovi očekuju od svog braka i od kršćanskog života u obitelji. Očekuju li puno, tada treba prvo raditi na svom braku, zaključeno je.

A.T.