Dubrovačka Biskupija

Poziv na svjedočanstvo o Dubrovačkim mučenicima

Poziv na svjedočanstvo o Dubrovačkim mučenicima

Na svetkovinu Svih svetih u četvrtak 1. studenog vjernici su pohodili grobove svojih pokojnika na groblju Boninovo u Dubrovniku, te slavili euharistiju koju je ispred crkve na groblju predvodio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić u koncelebraciji s mnogobrojnim svećenicima.

Već na početku propovijedi, govoreći o svetosti, biskup je objavio: „U ovom trenutku i na ovom mjestu želim objaviti i jednu svoju želju o kojoj smo jučer raspravljali u Biskupskom ordinarijatu s predstavnicima redovničkih zajednica koje djeluju na našem području, a ta želja je da utvrdimo sve žrtve totalitarnih sustava na području Dubrovačke biskupije, da između dubrovačkih žrtva totalitarnih sustava izdvojimo svjedoke vjere, a među svjedocima vjere pokušamo pronaći i one koji su, prema crkvenim kriterijima, prikladni da ih se uvrsti u postupak za proglašenje blaženima pod zajedničkim nazivom Dubrovački mučenici. Pozivam sve koji nam svojim svjedočenjem njihove svetosti, ali i svjedočanstvom o eventualnoj svetosti drugih osoba koje su živjele među nama i koje nam mogu biti uzor, mogu pomoći.“

Biskup je naglasio da sveci nisu samo oni koji su kanonizirani, već i svi oni koji su s vjerom „ispovjedili ljepotu nasljedovanja Isusa Krista gdje god su bili pozvani dati svjedočanstvo svojeg kršćanstva: u obitelji, u svom zvanju, u javnom životu, u vršenju karizmi i službi na koje su bili pozvani“, kako kaže i sam Papa u apostolskom pismu Vrata vjere.

Pitajući se zašto uopće slavimo svece, biskup je odgovorio: „Slavimo ih zato što su oni istinski pobjednici i pravi uzori. Izvojevali su najvažniju i najzahtjevniju pobjedu, pobjedu nad samim sobom, nad svojim strastima, manama, sklonostima itd., koje često gospodare čovjekom, ali i pobjedu nad svijetom i njegovom logikom te Zlim koji nas uvijek iznova na najlukavije načine navodi na zlo. Borili su se protiv svega toga, da bi svoj život prilagodili evanđelju i, uz Božju pomoć, pobijedili. Više od bilo kojeg političara, glumca, pjevača, športaša i sl. – spominjem ih zbog popularnosti, a ne da bih isključio mogućnost da svetaca ima i među njima, dapače – sveci su oni koji zaslužuju da se u njih ugledamo, da ih nasljedujemo i da ih proslavimo. Sve druge slave su privremene, prolaze brzo, a njihova proslava je vječna.“ Također, naglasio je kako smo i mi pozvani pridružiti im se, te da je svetkovina Svih svetih proslava i naše svetosti.

Na kraju euharistijskog slavlja vjernicima se obratio župnik don Ivica Pervan, te zahvalio svima koji su sudjelovali u euharistijskom slavlju, kao i njegovoj pripremi.

Šime Zupčić