Dubrovačka Biskupija

Molitva za one koje ne podnosimo i oni ne podnose nas

Molitva za one koje ne podnosimo i oni ne podnose nas

Molitva za protivnike, za one koje ponekad ne podnosimo ili oni ne podnose nas - upriličena je u ponedjeljak 5. studenog u crkvi sestara Anćela na Pilama. Euharistijsko slavlje na tu nakanu predvodio je fra Stanko Dodig, pročelnik Vijeća za posvećeni život Dubrovačke biskupije koje je potaknulo ovu inicijativu.

Objašnjavajući u propovijedi smisao ovakve molitve fra Stanko je istaknuo kako u svim ljudskim zajednicama (redovničkim, obiteljskim, društvenim, poslovnim) postoje ljudi koji si ne mogu pogledati u oči, koji ne komuniciraju jer nemaju što više reći jedni drugima. Onda nastupa šutnja koja je u ovom kontekstu grob međusobnih odnosa za razliku od razgovora koji predstavlja most za slijedeći razgovor i oživljava međusobne odnose. Nakon sjećanja na nebesku Crkvu na Svi svete i svojih pokojnika na Dušni dan ovom molitvom željela se simbolično upaliti svijeća za one koji su živi, a kao da su već umrli jer smo ih pokopali ili su oni pokopali nas, rekao je propovjednik. Dobro bi bilo sjetiti se takvih osoba u svom životu, a potrebu za takvim spomenom jače osjetimo kada doživimo da mi nekima nismo vrijedni, da nas ne pozdravljaju, ne vide, da im nismo potrebni. Spomen na takve osobe u Godine vjere pomoći će nam da obnovimo zajedništvo i osnažimo vjeru. Jer što god se dogodi treba doći s tim pred Gospodina, kleknuti, otvoriti srce Bogu i doći će do rješenja. Molitva je idealan način kojim možemo svojim bližnjim i onim dalekim iskazati ljubav i poštovanje, zaključio je fra Stanko.

U molitvi vjernika posebno se molilo upravo za osobe koje su jedni drugima teški u međusobnim odnosima, za ljubav, strpljivost, opraštanje, zajedništvo, mir i uzvraćanje dobrim na uvrede koje pojedinac doživljava. Slijedeća molitva ovakvo tipa održat će se slijedeće godine u isto vrijeme.

Angelina Tadić