Dubrovačka Biskupija

Hodočasnici slavili misu u crkvi sv. Pavla izvan zidina

Hodočasnici slavili misu u crkvi sv. Pavla izvan zidina

Dubrovački hodočasnici sudionici nacionalnog zahvalnog hodočašća u Rim u Godini vjere sudjelovali su u utorak 6. studenog na misnom slavlju u bazilici sv. Pavla izvan zidina. Uz grob apostola naroda sv. Pavla euharistijska slavlja na hrvatskom jeziku slavilo je oko 1000 vjernika Splitske i 600 vjernika Slavonske crkvene pokrajine.
Nadbiskup splitsko-makarski Marin Barišić predslavio je euharistiju za vjernike iz Dalmacije. U propovijedi je govorio o potrebi nutarnje promjene kako bi se moglo vjerodostojno naviještati evanđelje. Pozvani smo biti evangelizatori onih koji su kršteni, a udaljili su se od svoje vjere, a takve susrećemo i u susjedstvu, a možda i u obitelji. Ne želimo se bojati čak niti onih koji nisu čuli za Isusa Krista, rekao je mons. Barišić i o hodočašću istaknuo da se radi o ohrabrenju i osvježenju u vjeri.

Prvi pravi hodočasnički dan u Rimu obilovao je i slavljem sakramenta pomirenja. Mnogi su vjernici potvrdili kako izvori kršćanstva djeluju poticajno i kako pomireni s Bogom žele prolazili mučeničke putove u Vječnome gradu. A vjernike raduju i hrvatski tragovi koje nalaze u Rimu. Kao zanimljivost spomenimo hrastovinu iz slavonskih šuma koja se nalazi u stropu bazilike Sv. Pavla izvan zidina, dar đakovačkog biskupa Emerika Karla Raffaya.

Tijekom popodneva hodočasničke skupine posjetile su katakombe, najstarije kršćanske spomenike Rima, podzemna groblja u kojima su pokapani prvi kršćani. Osim bazilike Sv. Pavla izvan zidina, pohodili su i drugu od četiri papinske bazilike, također značajnu za nas Hrvate. Radi se o bazilici Svete Marije Velike. U njoj su sveta braća, Ćiril i Metod, nadbiskup Srijema, u 9. stoljeću, papi Hadrijanu II. na odobrenje donijeli bogoslužne knjige pisane glagoljicom na staroslavenskom jeziku. Papa ih je odobrio i time ujedno odobrio upotrebu narodnoga jezika u liturgiji. Bilo je to punih 1000 godine prije Drugoga vatikanskog sabora. U bazilici Sv. Marije Velike čuvaju se i posmrtni ostaci sv. Jeronima, preneseni tamo u 12. stoljeću iz Betlehema. Zanimljivo je također da su u toj bazilici dvojica Hrvata slavili mlade mise 1930. godine - Alojzije Stepinac i Franjo Šeper, i to pred relikvijama betlehemskih jaslica.

Dan ranije hodočasnici su posjetili Asiz, pomolili se u bazilici sv. Franje Asiškog, razgledavali kriptu, baziliku sv. Klare, rodnu kuću sv. Franje i sv. Mariju Anđeosku s Porcijunkulom gdje su slavili misu.

Sve hodočasnike Hrvate u Rimu u srijedu čeka susret s papom Benediktom XVI., što je i središte nacionalnog hodočašća.

(A.T./Ika)