Dubrovačka Biskupija

Hodočasnici kod Pape

Hodočasnici kod Pape

Već odavno se na Trgu Svetog Petra nije vidio tako veliki broj hrvatskih vjernika kao na generalnoj audijenciji u srijedu 7. listopada. Računa se da ih je na nacionalno zahvalno hodočašće za prošlogodišnji posjet pape Benedikta XVI. Hrvatskoj i prigodom obilježavanja Godine vjere predvođeno svojim biskupima i svećenicima sa svih strana Hrvatske stiglo više od pet tisuća.

Pozdravljajući hrvatske hodočasnike Papa je rekao: „S posebnom radošću pozdravljam vas, hodočasnike iz Hrvatske, koji ste došli, predvođeni vašim pastirima, zahvaliti za moj apostolski pohod vašoj domovini prošle godine. Naš je susret u Zagrebu bio u znaku obitelji; vaš dolazak u Rim je u Godini vjere, netom po svršetku Biskupske sinode o novoj evangelizaciji. Obitelj, vjera i evangelizacija nerazdvojno idu zajedno. To sam vam i rekao na svetoj misi prigodom Nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji: 'Kršćanske su obitelji temelj za odgoj u vjeri, za izgradnju Crkve kao zajednice i za njezinu misionarsku nazočnost u najrazličitijim životnim situacijama'. Dragi prijatelji, pozivam vas da molite u obitelji i za obitelj. Kada sutra budete u ovoj bazilici slavili euharistiju te na grobu apostola Petra ispovjedili svoju vjeru, sjetite se svih onih koji su vam ju predali. Isto tako znajte i vi s hrabrošću svima posvjedočiti radost i ljepotu vjere u Isusa Krista. Od srca blagoslivljam sve vas i vaše najmilije. Hvaljen Isus i Marija!"

Nastavljajući niz kateheza o vjeri, koji je započeo 17. listopada prigodom proglašenja Godine vjere, Papa je danas govorio o čežnji za Bogom koja je upisana u čovjekovo srce. Moguće je i u našem dobu, na prvi pogled tako nesklonom i neosjetljivom za transcendentalnu dimenziju, otpočeti hod prema autentičnom smislu života, koji pokazuje kako dar vjere nije apsurdan i iracionalan… Učiti od najranije dobi kušati prave radosti, u svim područjima života – obitelji, prijateljstvu, solidarnosti sa onima koji trpe, odricanju od samoga sebe radi služenja drugome, ljubav prema znanju, umjetnosti, prirodnim ljepotama - sve to znači jačati duhovno zadovoljstvo i stvarati djelotvorna antitijela protiv banalizacije ili duhovnog srozavanja koji su danas uzeli maha. I odrasli trebaju ponovno otkriti te radosti, željeti autentične stvarnosti, čisteći se od osrednjosti u kojima se mogu naći zarobljenima. Postat će tada lakše napustiti ili odbaciti sve ono što se, premda je naizgled privlačno, zapravo pokazuje beživotnim, izvorom navike a ne slobode. A zahvaljujući tome će izbiti na vidjelo želja za Bogom o kojoj govorimo, rekao je, među ostalim, Papa u svojoj katehezi primijetivši kako se ni u ponoru grijeha u čovjeku ne gasi ona iskra koja mu omogućuje prepoznati pravo dobro, kušati ga i započeti tako ponovni uspon, na kojem mu zasigurno neće nikada uzmanjkati Božja pomoć, po daru njegove milosti. Svi, uostalom, trebamo proći putom čišćenja i ozdravljenja te želje. Mi smo putnici prema nebeskoj domovini, prema onom punom, vječnom dobru koje nam nitko neće moći oduzeti, rekao je Papa.

(A.T./Ika)