Dubrovačka Biskupija

O restauriranju oslika u klaustru franjevačkog samostana Male braće

O restauriranju oslika u klaustru franjevačkog samostana Male braće

U čitaonici Gradske knjižnice u Dubrovniku dubrovački ogranak Matice hrvatske predstavio je u četvrtak 8. studenog novi broj časopisa „Dubrovnik“ koji je većim dijelom posvećen baštini franjevačkog samostana Male braće u Dubrovniku. Dr. fra Stipe Nosić, govoreći o povijesti samostana, naglasio je da je posljednjih desetak godina napravljena najveća obnova samostana. Povod obnovi bilo je oštećenje samostana u Domovinskom ratu kada je na njega pala 51 granata. U klaustru samostana u posljednje vrijeme restauriraju se oslici, a to je fra Stipu potaknulo da istraži malo više o njima, te je tako došao do pjesme gotovo zaboravljenog dubrovačkog pjesnika Bernardina Ričardića koja je bila ispisana ispod oslika. U članku autor donosi više podataka i o pjesniku Ričardiću i njegovoj obitelji.

 

O samoj restaraciji 18 oslika koji prikazuju život sv. Franje govorila je voditeljica projetka restauracije Hrvatskog restauratorskog zavoda Ana Požar Piplica. Kako je riječ o višeslojnim nalazima na nekim lunetama su odlučili ostaviti djela iz sva tri razdoblja (početak 18. stoljeća, 19. stoljeće i 20. stoljeće), a na nekima su, poput 13. lunete odlučili oslik smrt sv. Franje iz 18. stoljeća ostaviti ispod, a restaruirat će oslik iz 19. stoljeća koji prikazuje susret sv. Franje i sv. Klare.

 

Voditelj područnog centra Dubrovnik Instituta društvenih znanosti „Ivo Pilar“ dr. Vinicje Lupis govorio je o doprinosu Stjepana Gradića koji je u 18. stoljeću gradu darovao moćnik glave svete Suzane, Zenobija, Jeronima i Zenobije. O ostalim sadržajima govorili su akademik Luko Paljetak i predsjednica Ivana Burđelez, a glazbenim izvedbama večer je popratila Marija Grazio. Sudjelovali su i dramski umjetnici Glorija Šoletić i Zdeslav Čotić.

 

Angelina Tadić