Dubrovačka Biskupija

Duhovna dimenzija može dati smisao patnji

Duhovna dimenzija može dati smisao patnji

U organizaciju Hrvatskog katoličkog liječničkog društvo podružnica Dubrovnik i Hrvatskog psihološkog društva u četvrtak 8. studenog u dvorani bl. Ivana Pavla II. u Dubrovnik dr. don Ivan Štengl, profesor psihologijskih predmeta na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu održao je predavanje "Dostojanstvo ljudske patnje iz perspektive logoterapije Viktora E. Frankla."

Početak Franklove logoterapije, metode liječenja smislom, ne treba tražiti u godinama koje je proveo u koncentracijskim logorima nego još u njegovim studentskim danima kada ga je mučila činjenica velikog broja samoubojstava među njegovim vršnjacima koji su bili materijalno dobrostojeći, istaknuo je predavač. Svi psihoterapeuti pokušavaju pomoći osobi kako bi zadovljila svoje potrebe, a Frankl je napravio radikalan obrat u shvaćanju čovjeka. Nije čovjek sa svojim potrebama u središtu svijeta nego je on tek i samo dio svijeta. Svijet je onaj koji njemu postavlja pitanja i nudi vrednote da ih prihvati i ostvari, rekao je dr. Štengl. Frankl je smatrao da se patnja ne može u potpunosti ukloniti iz ljudskog života, ali je moguće samodistanciranje ili nadilaženje samog sebe. Duhovna dimenzija može dati smisao jer je čovjek upućen na ono visoko što ga nadilazi, a ne na ono nisko što je u njemu. Bol ne treba glorificirati, treba je uvijek izbjegavati, smatrao je Frankl, ali kad ona postane neizbježna onda se za nju treba odlučiti, a to je više od jednostavnog pomiriti se s patnjom i boli.

Dr. Štengl je nakon predavanja odgovarao na pitanja slušatelja, a na završetku je predsjednik dubrovačke podružnice HKLD dr. Dragutin Petković zahvalio predavaču.

Angelina Tadić