Dubrovačka Biskupija

Molitveni susret "Da se ljubav dogodi"

Molitveni susret "Da se ljubav dogodi"

Prvi molitveni susret „Da se ljubav dogodi“ održan je u četvrtak 8. listopada u crkvi sv. Spasa u Dubrovniku. Euharistiju je predslavio don Marin Lučić, pročelnik Vijeća za mlade Dubrovačke biskupije, a na misi su se okupili članovi zajednice mladih Effatha, kao i svi drugi koji su željeli doći. Na početku susreta pročitane su dvije ljubavne pjesme iz blaga svjetske ljubavne poezije.

U propovijedi se don Marin osvrnuo na prvo čitanje iz Pjesme nad pjesmama, naglasivši da je to ljubavna pjesma koja opisuje našu ljudsku ljubav, ali i čežnju za Bogom koji je izvor ljubavi. Govoreći o traganju zaručnice za zaručnikom u biblijskom odlomku, propovjednik je kazao: „Možda i neki od vas dolaze razočarani potragom, dolazite ranjeni, te poput nje kažete 'Tražila sam i nisam našla', neki su možda povrijeđeni, dali su se čitavi, a zatim su u jednom trenutku izgubili sve što su dali.“ Naglasio je da je važno graditi polako svoju ljubav i graditi je na čvrstoj stijeni te je povezao to s crkvom u kojoj se slavila misa, a koja je izgrađena 1520. godina i jedina u Dubrovniku nije srušena u potresu 1667. godine. Potaknuo je okupljene mlade da svoju ljubav „naslone na Krista, jer on je taj koji je nas prvi ljubio.“ Progovorio je i o zaljubljenosti kao osjećaju kojeg ima svaki čovjek, te pročitao svoje dvije ljubavne pjesme napisane u studentskim danima. Na završetku susreta pročitano je pismo „Mom neznanom dragom“. Druženje mladih nastavljeno je u Maloj dvorani Samostana sv. Klare.

Molitveni susreti s nakanom molitve za ljubav, kako za ljubav svog života tako i za iskustvo Božje ljubavi, održavat će se svakog drugog četvrtka u mjesecu u crkvi sv. Spasa.

Angelina Tadić