Dubrovačka Biskupija

Počela predavanja za odgojiteljice u vjeri

Počela predavanja za odgojiteljice u vjeri

U maloj dvorani Samostana sv. Klare u Dubrovniku započela su 9. studenog predavanja za odgojiteljice u vjeri Dubrovačke biskupije. Prvo predavanje imao je dr. Ivan Tadić, profesor filozofije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu.

Riječ je o početku jednogodišnjeg Teološko-katehetskog stručnog usavršavanja odgojiteljica u predškolskim ustanovama tijekom kojeg će polaznice steći osnovno poznavanje kršćanskog vrednovanja zbilje, kršćanske vjere i morala kao i temeljnih vještina poučavanja u vjeri i vjerskog odgoja djece predškolske dobi. Nakon odslušanih predavanja i polaganja ispita polaznice će biti osposobljene za poučavanje i odgoj u vjeri u predškolskim ustanovama te o tome dobiti potvrdnicu. Na temelju potvrdnice o završenom seminaru dijecezanski biskup dodijelit će kanonski mandat (missio canonica) s kojim će pojedina odgojiteljica i službeno provoditi vjerski odgoj u predškolskoj ustanovi u kojoj je zaposlena. Doškolovanje odgojiteljica organizira Dubrovačka biskupija u suradnji s Katoličkim bogoslovnim fakultetom u Splitu, a na temelju Ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske o suradnji na području odgoja i kulture, te provedbenom Ugovoru o katoličkom vjeronauku u javnim školama i vjerskom odgoju u javnim predškolskim ustanovama, sklopljenom između Vlade RH i HBK.

Osim 31 odgojiteljice predavanjima prisustvuje i 12 ostalih vjernika laika koji neće biti u mogućnosti polagati ispite i dobiti potvrdnicu, ali ipak prisustvuju predavanjima kako bi produbili svoje znanje o vjeri.

Šime Zupčić/Angelina Tadić