Dubrovačka Biskupija

Povratak hodočasnika iz Rima

Povratak hodočasnika iz Rima

Hodočasnici iz Dubrovačke biskupije koji su sudjelovali na zahvalnom nacionalnom hodočašću u Rim vratili su se u subotu 10. studenog u Dubrovnik. Posljednjeg dana njihovog boravka u Italiji u petak 9. studenog posjetili su katakombe sv. Kalista gdje im je vodič bio salezijanac don Mato Tomas. Katakombe sv. Kalista spadaju među najveće i najveličanstvenije od 60 katakombi u okolici Rima, protežu se na četiri podzemna kata u duljini od 23 kilometra, nastale su polovicom drugog stoljeća, a u njima je sahranjeno preko 500 000 kršćana i 16 papa.

Zatim su pohodili svetište u Loretu, gdje se, prema tradiciji, nalazi kuća Nazaretske obitelji i tu slavili euharistiju. Predvoditelj misnog slavlja nadbiskup Marin Barišić govorio je o dojmovima hrvatskih hodočasnika od kojih su neki posvjedočili kako su na ovom hodočašću zaista ojačali vjeru. Govoreći o Marijanskom svetištu u kojem se hodočasnici nalaze nadbiskup Barišić je naglasio kako se i život kršćana treba poput Marijinog sastojati od poslušnosti Božjoj volji (Fiat), slavlju Boga (Veliča duša moja Gospodina), povjerenju prema Bogu (Učinite što vam kaže) i stajanja pod križem (Stabat Mater).

Na sedmodnevnom hodočašću sudjelovalo je oko 150 hodočasnika iz Dubrovačke biskupije koji su se pridružili hodočasnicima iz Splitsko-makarske nadbiskupije i Šibenske biskupije te su, u posebnom dijelu programa, zajedno obilazili kršćanima sveta mjesta u Rimu. Svaki autobus imao je uz vodiča i duhovnog voditelja. Uz biskupa mons. Matu Uzinića to su bili don Robert Ćibarić i don Stipo Zadro. Na hodočašću je sudjelovao i kapelan župe sv. Mihajla u Lapadu don Aleksandar Kovačević, te nekoliko redovnica. Vraćajući se u Dubrovnik hodočasnici su se zaustavili u hrvatskom Svetištu Majke Božje Lurdske u Vepricu gdje je euharistiju predslavio dubrovački biskup Mate Uzinić. Koordinatorica drugog nacionalnog hodočašća u Rim od samostalnosti Hrvatske za Dubrovačku biskupiju bila je Marija Đurović.