Dubrovačka Biskupija

Odjel za palijativnu skrb - potpisan sporazum

Odjel za palijativnu skrb - potpisan sporazum

U Dubrovniku je u ponedjeljak 12. studenog potpisan Sporazum o suradnji na realizaciji projekta uređenja Odjela za palijativnu skrb i produženo liječenje Opće bolnice Dubrovnik. Sporazum su potpisali župan Nikola Dobroslavić, gradonačelnik Andro Vlahušić, biskup Mate Uzinić, upravitelj zaklade „Blaga djela“ Nikola Obuljen i ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik Branko Bazdan. Riječ je o projektu kojim će se na 4. katu objekta „D“ Opće bolnice Dubrovnik na 1700 metara četvornih dobiti 60 postelja za palijativnu skrb i produženo liječenje. Projekt je vrijedan 10.5 milijuna kuna, a financiraju ga potpisnici sporazuma.

Sudionici su se nakon potpisivanja kratko obratili javnosti. Biskup je kazao da bi idealno bilo kada bi ljudi mogli umirati u svojim obiteljima, ali današnji način života to vrlo često čini neostvarivim, te je stoga ovaj projekt vrijedna inicijativa. Naglasio je kako smo u našoj biskupiji na prijelazu iz Godine caritasa u Godinu vjere, a ovaj projekt upravo povezuje to dvoje, te je citirao sv. Jakova: „Pokaži mi svoju vjeru bez djela, a ja ću tebi djelima pokazati svoju vjeru“ koji zapravo progovara o djelotvornoj vjeri. Na kraju je izrazio svoju nadu da će uskoro imati priliku prisustvovati otvorenju, te blagosloviti Odjel za palijativnu skrb i produženo liječenje.

Palijativna skrb je sveobuhvatna (zdravstvena, psihološka, socijalna i duhovna) skrb s ciljem pružanja potrebne njege bolesnicima s neizlječivom bolešću koja značajno skraćuje životni vijek. Nastoji se ublažiti bol i podići kvaliteta života bolesnika neizlječivih ili složenih bolesti.

Šime Zupčić