Dubrovačka Biskupija

Završetak prvog vikenda formacije animatora

Završetak prvog vikenda formacije animatora

Euharistijskim slavljem kojeg je predvodio dubrovački biskup Mate Uzinić, u koncelebraciji s pročelnikom Vijeća za mlade don Marinom Lučićem, završen je u nedjelju 11. studenog u Dubrovniku u Učeničkom domu „Paola di Rosa“ prvi vikend trećeg ciklusa Temeljne formacije animatora Dubrovačke biskupije.

Osvrćući se na evanđelje, te govor o davanju suviška, biskup je u propovijedi kazao: „Bog se, osim toga, ne zadovoljava dijelovima. Njemu nije dosta suvišak našeg života, vremena, imovine, inteligencije, sposobnosti… On se zadovoljava samo s potpunim i iskrenim davanjem cijeloga sebe, bez pridržaja, do kraja, do daske. Jedino onaj koji mu se tako daje, može mu se uistinu svidjeti. Jedino takav ga može uistinu zadovoljiti. Jedino takav je blažen, jer jedino takav je, bez obzira što i koliko ima, istinski siromah duhom. Ono što jest i ima ga ne zarobljava, nego otvara Bogu i bližnjima. To je ono što se dogodilo dvjema udovicama iz današnje liturgije koje su zato blažene.“ Pozvao je okupljene mlade da ne daju Bogu suvišak svog vremena i svojih sposobnosti, nego cijele sebe, posebno kroz uključenje u život župne zajednice kao animatori.

U formaciji animatora sudjelovala je i skupina mladih iz Mostarsko-duvanjske biskupije predvođeni duhovnim voditeljem Hrvatske katoličke mladeži u BIH don Milom Vidićem, dok su se euharistijskom slavlju priključili i mladi koji sudjeluju na duhovnoj obnovi u Samostanu sestara franjevki na Dančama.

Šime Zupčić