Dubrovačka Biskupija

O školstvu na području Dubrovačke biskupije posebice Mljeta

O školstvu na području Dubrovačke biskupije posebice Mljeta

U organizaciji Zavičajnog kluba „Mljet“ u ponedjeljak 12. studenog u Dvorani pape Ivana Pavla II. u Dubrovniku održano je predstavljanje knjige „Osnovne škole i učiteljski tečaji u Dubrovačkoj biskupiji (dubrovačkom okružju) od 1836. do 1869. godine s posebnim osvrtom na škole otoka Mljeta“ autora mr. Ive Dabelića. O knjizu su, uz autora, govorili prof. Pavo Jančić i dr. Tonći Šitin. Progam je moderirao Maro Kristić.

Profesor Jančić je naglasio kako autor i ovom svojom novom knjigom unaprijeđuje hrvatsku povijesnu znanstvenu misao. Istovremeno, s ljubavlju piše o otoku Mljetu, te želi otgrnuti zaboravu sjećanje na ljude otoka Mljeta, već godinama skidajući veo zaborava. „Knjiga je nastala na temelju nedavnih otkrića u arhivu Dubrovačke biskupije. Katolička crkva, kao utemeljiteljica školstva u Europi, imala je veliki utjecaj u školstvu i u našim krajevima, što i sama knjiga potvrđuje. Otočani su svoja znanja stekli prvenstveno od župnika, kapelana i redovnika benediktinaca,“ naglasio je profesor Jančić.

Dr. Šitin progovorio je općenito o povijesti, a kazao je da je ona dijalog prošlosti i sadašnjosti, kao i sve što je zabilježeno o prošlosti. Naglasio je i da nema konačne povijesti, jer ona se uvijek iznova piše. Kazao je da zahvala za ovu knjigu ide i gospodinu Marijanu Sivriću, arhivaru Dubrovačke biskupije.

Riječi zahvale na kraju je izrekao sam autor. U glazbenom dijelu programa sudjelovao je učenik glazbene škole Lovro Barišić s nekoliko izvedbi na gitari.

Šime Zupčić