• Stari Grad
  • Stari Grad

Izbornik

Župa Presvetog Spasitelja - Mokošica

Župa Presvetog Spasitelja - Mokošica

 

Povijest i područje župe

Župa Presvetog Spasitelja u Mokošici ustanovljena je 1769. za naselja na ušću rijeke Omble, Mokošicu i Sustjepan, te za naselja u Podbriježju i Petrovu Selu. Bila su to relativno mala naselja nastala oko vlastelinskih ljetnikovaca. No, kako su bili udaljeni od sjedišta župe u Rožatu, to se pokazala potreba za drugim župnim centrom u Rijeci dubrovačkoj. Sjedište je nove župe bila crkva Svetog Spasa, koja je bila podignuta na mjestu gdje stoji današnja župna crkva u Mokošici, a sagrađena je ubrzo iza kako je Dubrovnik otkupio ˝Terae novae˝.

 

Župa ima dvije filijale: Sustjepan, na lijevoj obali rijeke Omble i Pobriježje - Petrovo Selo. U Batahovini (filijala Sustjepan) Bernardo Kaboga je 1856. ustanovio nadarje (beneficij) s crkvom sv. Bernarda i patronatskim pravom obitelji Kaboga. Nadarje je iza 1916. bez nadarbenika, a potom je nestalo.

 

Uz proslavu 250. obljetnice župe promijenjen je dotadašnji naziv župe. Biskupovim dekretom od 9. svibnja 2019. godine vraćen je stari naziv župe, pa se župa od tada zove župa Presvetog Spasitelja - Mokošica. Novi naziv je objavljen vjernicima na svetkovinu Uznesenja Gospodinova 30. svibnja, kada je proslavljena visoka obljetnica. 

 

Župna zajednica

Župa se zadnjih desetljeća višestruko povećala. Po popisu 1971. brojila je 134 obitelji sa 445 stanovnika, a po popisu 2001. na istom području obitava 1930 duša u 448 obitelji. Žitelji su uglavnom katoličke vjere.

 

U župi je jedna redovnička kuća sestara milosrdnica sv. Vinka Paulskog od 1988. godine. Kuća je od 2019. godine iznajmljena Gradu Dubrovniku i u njoj se nalazi dječji vrtić "Put na more", koji pripada ustanovi Dječji vrtić Pčelica.

 

Groblje u Mokošici je osnovano 1897., a filijale u Sustjepanu i Petrovu Selu imaju vlastita groblja.

 

Pučka se škola danas nalazi na području mlađe župe Svete Obitelji u Novoj Mokošici, dok djeca iz Sustjepana pohađaju školu Ivana Gundulića u Gružu. Srednjoškolci idu u Dubrovnik.

 

Spas zupa 

Župna crkva

Župna crkva je posvećena Uzašašću Gospodinovu (Sveti Spas), a sagrađena je 1954. i posvećena 1963. g. Današnja je crkva sagrađena na mjestu stare, sasvim male crkve sv. Spasa iz 15. st., koja je srušena u ratnom granatiranju 1944. g. Zvonik je podignut milodarima dobročinitelja 1882. g.

 

I crkva i zvonik su oštećeni za vrijeme Domovinskog rata, a najveću štetu neprijatelj je nanio granatiranjem 4. kolovoza 1995. g. Tada je srušen potrijem i pročelni zid župne crkve, kao i dio zvonika. U obnovi 1997. crkva je produžena za dužinu potrijemka. Danas je stoga malo duža, ali bez potrijemka koji je stajao prije obnove.

 

Druge crkve i kapele

- Sv. Stjepan u Sustjepanu je najstarija crkvica u Rijeci dubrovačkoj. Drži se da je to i prva matična crkva za cijelu Rijeku. Sagrađena je, stari kroničari navode, darom hrvatskog kralja Stjepana Miroslava, koji je 948. g. sa svojom ženom Margaritom pohodio Dubrovnik. Gradnju ove crkvice treba svakako datirati u 10. st. Današnja crkvica je nešto viša od izvorne, jer je izvorna crkva stradala u požaru na blagdan sv. Stjepana 1869. g. Kako je u požaru uništena sva unutrašnjost, crkva je u obnovi povišena, te je sagrađena sakristija.

- Sv. Antun je zavjetna kapela u Sustjepanu. Podignuta je darovima mještana 1906., ali je ista srušena u vrijeme gradnje magistralne ceste, te ponovno izgrađena na drugoj lokaciji 1965. g.

- Sv. Nikola, zavjetna crkva na groblju u Sustjepanu sagrađena je 2002. na spomen poginulim braniteljima.

- Sv. Križ na groblju u Mokošici (novogradnja iz 2009.).

- Gospa od Zdravlja u Petrovu Selu sagrađena je i svečano blagoslovljena 1902. g. U požaru 1989., koji je zahvatio okolne čemprese, teško je oštećena, ali je obnovljena 1998. g.

- Sv. Bernard u Batahovini izvan uporabe.

 

KONTAKTI

župnik: don Ivica Pervan, dekan dekanata Dubrovnik II

Župa Presvetog Spasitelja - Mokošica

adresa: Malo selo 3, 20236 MOKOŠICA

telefon 020 / 452-999

mrežna stranica: http://www.zupa-svetog-spasa.hr/