• Stari Grad
  • Stari Grad

Izbornik

Župa Svete Obitelji - Nova Mokošica

Župa Svete Obitelji - Nova Mokošica

Župa Svete Obitelji u Novoj Mokošica ustanovljena je 17. listopada 1997. godine dekretom dubrovačkog biskupa mons. Želimira Puljića.

 

Osamdesetih godina dvadesetog stoljeća započela je izgradnja stambenog naselja između Mokošice i Rožata, nazvanog Nova Mokošica. Do danas (2010., op. ur.) je izgrađeno 1600 stanova, koji udomljuju blizu 6000 duša. Mnoge mlađe radničke obitelji, koje su poradi zaposlenja i škole iz napuštenih sela pribjegle bliže Gradu, našle su u Novoj Mokošici svoj dom.

 

Novu Mokošicu čine dvije cjeline nastambi. Jednu čini sklop zgrada visoke gradnje, a druga se zove ˝Naš dom˝, tj. zgrade niske gradnje na istočnoj strani novog naselja. Dok je ˝Naš dom˝ u sastavu župe Rožat, blok nastambi visokogradnje čini župu Svete Obitelji. Župa je u osnutku povjerena Hrvatskoj salezijanskoj provinciji, koja je za smještaj dušobrižnika kupila jedan stan u samom naselju, a za privremeni liturgijski prostor unajmila, a potom kupila, skladište jedne trgovine. Gradnja Nove Mokošice započeta je u komunističkom režimu, te nije predviđena ni jedna lokacija sakralnog objekta. U traganju za terenom gdje bi se gradio novi pastoralni centar, ispriječile su se mnoge prepreke, te još uvijek nema nekog boljeg rješenja.

 

Za novo naselje nije predviđena ni lokacija za groblje, a kako su još uglavnom svi stanovnici doseljenici, umrli se pokopavaju po grobljima svojih bivših župa.

 

U župi je centralna škola za sva naselja desne obale Omble i Osojnik. Srednjoškolci pohađaju škole u Dubrovniku.

 

Župna crkva, kao i kuća još su privremena rješenja, a na području župe nema ni jedne druge crkve ili kapele. Župna se zajednica okuplja u privremenom bogoslužnom prostoru, u nadi da će se uskoro doći do boljeg rješenja.

 

*****

Godine 2019. salezijanci se usljed restrukturiranja svoje provincije povlače sa župe Svete Obitelji u Mokošici u kojoj su djelovali od njezinog početka, a upravljanje župom preuzimaju dijecezanski svećenici.


AKTUALNE INFORMACIJE

Župa Svete Obitelji – Nova Mokošica

adresa: Bartola Kašića 8, 20236 MOKOŠICA

telefon: 020 / 453-431; 452-248

župnik: mr. don Marinko Šljivić