• Stari Grad
  • Stari Grad

Izbornik

Župa sv. Stjepana - Zaton

Župa u Zatonu (Malphum/Malfi) nastaje 1324. g. U dokumentima se ponekad naziva župom, a ponekad kapelanijom.

 

Povijest župe

Orsat Crijević je 1638. ustanovio u Zatonu ˝nadarje sv. Antuna Padovanskog˝, a nadarbenik je nazočan do 1888. g. Nerijetko bi župa ostala sa samim nadarbenikom, pa se tako naziva i ˝Nadarje Cerva - Resti˝. Od 1850. Zaton se naziva izloženom kapelanijom, a od 1951. ponovno župom. Svi ti nazivi ipak označuju zajednicu vjernika koja se na jednom mjestu okuplja barem od 14. st.

 

Zaton je od 10. st. u sastavu Republike. Čim je postao posjed Republike gradi se crkva sv. Stjepana. To je početak stvaranja župnog središta. Nekoć je kapelanija ili župa u Zatonu obuhvaćala prostor od Brsečina do Rijeke Dubrovačke, a i Osojnik joj pripada tijekom 16. i 17. st. Danas župa obuhvaća naselja: Zaton Veliki, Zaton Mali, Štikovica, Vrbica i Lozica.

 

Prirodna zanimljivost župe jesu pitke vode, kao i vrelo pri dnu zaljeva gdje se nekoć u vodenicama mljelo žito. Povijesna su zanimljivost renesansni ljetnikovci dubrovačke vlastele, što je Zatonu dalo obilježje ladanjskog područja.

 

Zaton je danas prigradsko područje. Premošćenjem ušća Omble područje je župe sada tik do Grada. A kako je turizam glavna preokupacija stanovništva, stalno se grade novi gospodarski sadržaji, pa broj žitelja u župi raste. Po popisu iz 1971. župa je brojila 155 domaćinstava sa 500 stanovnika, a 2001. u župi je 235 obitelji sa 973 člana, od čega je oko 10 % inovjeraca.

 

Groblja u koja se danas pokapaju umrli župljani Zatona nalaze se u Vrbici, te Bunica u Zatonu Malom i Nuncijata na Batu. Staro groblje ispred župne crkve nije u funkciji, dok je na predjelu između Bata i Dola, na brežuljku zvanom «Sveta Trojica», napušteno prastaro, zvano «kužno» groblje.

 

Župna crkva

Pučku školu do četvrtog razreda djeca pohađaju u Zatonu, dok viši razredi pohađaju centralnu školu u Orašcu. Srednjoškolci idu u Dubrovnik.

 

Župna crkva sv. Stjepana Prvomučenika potječe iz 10/11. st. Legenda kaže, da je pohodom kralja Dalmacije i Hrvatske Stjepana Miroslava Dubrovniku i Astareji, inicirana gradnja više crkvi u čast sv. Stjepana. Tako je sagrađena i crkva sv. Stjepana u Zatonu. Crkva je poslije doživjela višekratne pregradnje i obnavljanja. Postojeća je crkva sagrađena u kasnogotičkom stilu 15. st., ali je preuređena 1825. g. Tada joj je nadodan potrijemak. Svečano je posvećena tek 14. lipnja 1914. g.

 

Druge crkve i kapele

- Velika Gospa u Vrbici je srednjovjekovno zdanje s kasnijim intervencijama.

- Sv. Mala Terezija je uz bivši sjemenišni ljetnikovac.

- Mala Gospa u Zatonu Malom na Buletu, renesansna građevina iz 16. st. s baroknim intervencijama, te preuređena u 19. st.

- Sv. Antun Padovanski je u Zatonu Malom.

 

Izvan uporabe su:

- Navještenje B.D.M s grobljem na Batu potječe s početka 17. st. Stradala je u potresu 1667. g. Obnovljena je u 19. st.

- Sv. Rafael u Dolu.

- Sv. Jeronim u Zatonu (privatna).

- Uzvišenje sv. Križa na Lonzinu (privatna).

Postoje još ostaci dviju kapela sv. Ilije: jedna u Lozici, a druga na Batu, niže groblja.

 

 

 

KONTAKTI

Župnik: Dariusz Nowak (SDS)

Adresa: Župa sv. Stjepana, Za crkvom 13, 20235 Zaton Veliki

Telefon: 020 / 891-363