• Stari Grad
  • Stari Grad

Izbornik

Župa sv. Nikole - Cavtat

 

Povijest župe

Župa u Epidauru/Cavtatu potječe «od starine». Početke crkvene zajednice možemo tražiti u vrijeme propovijedanja sv. Ilara. Unatoč nestanku Epidaura i pustošenju Cavtata, te progonstvima, vjernička zajednica u Cavtatu ima kontinuitet od početka 5. st.

 

Do Avarskog pustošenja Epidaur je jedina poznata vjernička zajednica od Risna do Stona. Nestankom biskupskog sijela u Epidauru zacijelo nije nestala i crkvena zajednica. No, povijest ne spominje instituciju župe prije 12. st.

 

U 15. st. imamo uz Cavtat i drugu župu u Konavlima, a sjedište joj je u Pločicama. Početkom 16. st. preraspodjelom postojećih dviju župa u Cavtatu i Pločicama nastaje župa Gruda. Potom je 1584. ustanovljena župa u Pridvorju, kojoj je također pripao dio dotadašnje cavtatske župe. Kad je ustanovljena župa Stravča (1620.), selo Jasenice je izdvojeno iz cavtatske župe i ušlo u sastav župe Stravča. Napokon 1746. konavosko područje cavtatske župe biva dodijeljeno novoj župi u Čilipima.

 

Danas župa obuhvaća naselja: Cavtat, Mećajac, Tiha, Obod, Poluganje i Zvekovica.

 

U župi je franjevački samostan s crkvom iz 15. st. U mjestu je djelovala i ženska redovnička zajednica sestara Kćeri Milosrđa, upravljajući dobrotvornom zakladom ˝Barlović˝ od 1943.-2000. g. Nakon obnove sestre su ponovno početkom 2007. otvorile kuću za dnevni boravak starijih i nemoćnih osoba «Marijin Dom». Od 2014. godine prostor koristi Vrtići Konavle.

 

U župi je jedno groblje, na glavici sv. Roka. Na mjestu stare grobne crkve Meštrović je 1918. sagradio mauzolej za obitelj Račić. Uz crkvu sv. Jurja (Đurđa) na Mećajcu nalazi se staro groblje, koje je nekoć služilo za ukop inovjeraca. Uz crkvu sv. Ane na Obodu danas imamo napušteno groblje.

 

cavtat01

 

Vjernička zajednica

Broj stanovnika u Cavtatu danomice raste uglavnom doseljenicima iz okolnih seoskih sredina. Po popisu 1971. Cavtat je imao 1200 stanovnika u 457 obitelji, dok ih je po popisu 2001. u 578 obitelji 2292 člana. Katolika je cca 85 %.

 

U Cavtatu je centralna pučka škola za župe Cavtat, Čilipe i Stravču.

 

cavtat02

 

O župnoj crkvi i pinakoteci

Župna crkva sv. Nikole biskupa u Cavtatu potječe iz 1484. g. Nadograđena je 1737. g. Tada je sagrađen i zvonik. Posvećena je 1. lipnja 1835. g. Ponovno je preuređena i proširena u obnovi 1996/97. g.

 

Pinakoteka je župna zbirka umjetnina. Dvorana je za izložbu eksponata sagrađena uz župnu kuću i otvorena zalaganjem župnika Iva Dagoniga i prof. Cvita Fiskovića 1952. g. Inventar pinakoteke uključuje 70 jedinica visoke kulturno-povijesne vrijednosti, kao: alabasterni reljef glave sv. Ivana iz 15. st., ikona sv. Nikole iz 15. st., procesionalno raspelo i kadionica iz 16. st., veliki broj slika i umjetnina od metala iz 17. i 18. st., slike Carmella Reggia iz 18/19. st., te djela autora 20. st. odnosno djela Vlaha Bukovca, Nika Miljana, Olge Solovjeve. Pojedinih dobara ima po više primjeraka. Vlasništvo je župe, a predstavlja kulturno dobro nacionalnog značaja.

 

cavtat03

 

Druge crkve i kapele

- Sv. Josip iz 17. st. privatna je kapela obitelji Narsete (Brailo). Nekada je pripadala obitelji Gianluca Casilari iz Cavtata. Utočište su u njoj tražili stolari i izbjeglice.

- Presveto Trojstvo u Cavtatu (na Prijekom) potječe iz 16. st.

- Sv. Đurađ/Juraj u Cavtatu je iz 15. st. u gotičkom stilu. Starija crkva sv. Jurja na ovom mjestu spominje se već 1253. u ugovoru sa bugarskim carem Mihajlom, kao granica s Astarejom . Uz crkvu je groblje gdje su se od starine ukapali inovjerci.

- Gospa od Pompeja u uvali Tiha u Cavtatu sagrađena je 1902. g.

- Gospa Loretska iz 17. st. s kamenim voltom i četiri barokna prozora.

- Sv. Ana na Obodu sagrađena je na ruševinama crkve sv. Petke iz 13. st. Današnja je crkva u baroknom stilu, a potječe s kraja 17. st.

- Sv. Ivan Krstitelj na Malom Obodu je iz 1968. g. Vlasništvo je obitelj Saulović, ali, kao javna bogomolja, blagoslovljena je 22. lipnja 1969. g.

- Sv. Roko - mauzolej obitelji Iva Račića građen je od 1918-1922. g. na mjestu negdašnje crkvice sv. Roka iz 17. st., koja je 1918. dozvolom Ordinarijata srušena. Mauzolej je kameno zdanje, djelo Ivana Meštrovića. Na glavnom oltaru prikazana je u kamenu Gospa s Isusom na koljenima, a sa strana su oltari sv. Roka i Raspetog Isusa. Crkva je blagoslovljena 14. listopada 1922., a danas služi kao grobna kapela.

Valja spomenuti i :

Sv. Antun je kapelica u sastavu obiteljske kuće Prce.

Sv. Ilija u Gornjem Obodu jesu ostaci crkve iz 15. st.

Sv. Stjepan, ruševine crkvice iz 12. st. nalaze se na mjestu današnjeg hotela Croatia, dok je

Sv. Barbara u Suvarevini samo jedan toponim.

 

 

 

KONTAKTI

Župnik: don Mato Karamatić, dekan Konavoskog dekanata

Adresa: Ulica sv. Nikole 2, 20210 CAVTAT

Telefon: 020/ 478 - 249