• Stari Grad
  • Stari Grad

Izbornik

Župa sv. Petra i Pavla - Zaton Doli

Župa sv. Petra i Pavla - Zaton Doli

Povijest župe

Župa svetih Petra i Pavla u Zaton-Dolima potječe ˝od starine˝. Već sredinom 15. st. Veliko vijeće Republike zamolilo je nadbiskupa da pošalje svećenika u crkvu sv. Petra i Pavla u Zaton-Dolima.

 

Župa se prostire na kopnenom prijevoju između ˝malog˝ i ˝velikog˝ mora, uz današnju jadransku magistralu. Obuhvaća sela: Doli, Zaton-Doli, Zamaslina i Konštare. Par kuća na Malom Vozu odijeljeno je od župe 1905. i pridodano župi Mali Ston.

 

Na terenu župne zajednice 1916. živi 726 stanovnika. Skoro isti broj donosi i popis iz 1971. kad nalazi u župi 764 stanovnika u 195 domaćinstava. Popis pak iz 2001. nalazi tek 365 prijavljenih osoba u 92 obitelji. Pučanstvo je katoličke vjere.

 

U župi su tri grobišta: uz župnu crkvu u Zaton-Dolima, u Dolima uz crkvu Gospe Velike, i u Zamaslini.

 

U Dolima radi škola s tri niža razreda, dok starija godišta pohađaju školu u Stonu. Srednjoškolci moraju u Dubrovnik, ili negdje drugamo.

 

Župno područje pripada dvjema općinama. Dok su Zaton, Zamaslina i Konštari u sastavu općine Ston, Doli su u sastavu općine Dubrovačko Primorje (Slano).

 

Župna crkva je posvećena apostolima Petru i Pavlu. Sagrađena je u sredini područja koje obuhvaća župa, u predjelu Zatona, na osami, ali je vidljiva sa svih strana i skladno se doimlje. Nije poznato vrijeme gradnje, ali zacijelo je prvotna crkva građena u početku 15. st. Crkva je tijekom vremena doživjela preinake, te se od male i tijesne crkve proširenjem i dogradnjom 1886. došlo do današnje barokizirane crkve u obliku križa. Crkva je i poslije obnavljana, tako: 1923., 1930., 1983., a posljednja je obnova izvršena 1999. obnovom krova, instalacija i žbuke.

 

Zaton Doli 02

 

Druge crkve i kapele

- Gospa Velika u Dolima spominje se 1671. g. Obnavljana je 1880., 1986. i 1997. g.

- Sv. Šimun u Komštarima je iz 16. st. Nakoć je titular ovoj kapeli bio sv. Juraj. Obnavljana je više puta, tako i 1984. i 1999. g.

- Sv. Mihovil u Zamaslini je iz 15. st. I ova je crkvica mijenjala titulare: sv. Juraj, sv. Ana, potom sv. Mihovil. Posljednja je obnova izvršena 1998. g.


Iz nedavne prošlosti

U vrijeme nedavne invazije Srba i Crnogoraca (1991.) ova se župa našla u cijelosti pod okupacijom. Na rubovima župe bila je i crta razgraničenja. Četnici su bili zaustavljeni u Zamaslini i na Bistrini. Kako je puk prognan iz župe, četnici se, zbog nemogućnosti daljnjeg prodora, nisu mogli iskaljivati na ljudima, pa su dio obiteljskih kuća ne samo spalili, već i zidove rušili. Po povratku neki su prognanici svoje kuće morali ponovno graditi od temelja.

 

zatondoli02

 

 

KONTAKTI

Župnik: don Jozo Sebežević

Adresa: Župa Zaton-Doli, Ploča 6, 20230 STON

Telefon: 020/ 753-503