• Stari Grad
  • Stari Grad

Izbornik

Župa sv. Vida - Smokovljani

Povijest župe

Župa za naselja Smokovljani i Visočani ustanovljena je 1692. odvajanjem spomenutih sela od župe Ošlje. Matičnom crkvom je postala crkva svetih mučenika Vida, Modesta i Krescencije, stoga je i župa posvećena istim mučenicima (skraćeno: sv. Vidu). Od 1850. župa je bila svedena na ekspozituru, a ponovno je uzdignuta na neovisnu župu 1951. g.

 

Brdsko područje s malo obradive zemlje i bez izvora voda nije bilo ugodno obitavalište. Pučanstvo je drugovalo sa siromaštvom i oskudicom, radeći posjede dubrovačke vlastele, te baveći se stočarstvom i tražeći način preživljavanja.

 

Kad se potkraj 20. st. ponadalo da će ovo područje izići iz pasivnosti, otvaranjem pogona za preradu kamena, u srpsko-crnogorskoj okupaciji od listopada 1991. do kraja svibnja 1992. naselja su potpuno uništena, kao i pogon za preradu kamena.

 

Vjernička zajednica

Početkom 20. st. u župi živi oko 600 stanovnika. Po popisu iz 1971. župa broji 87 domaćinstava s 381 članom, a 2001. u 60 obitelji živi 236 duša. Inovjeraca nema.

 

U župi nalazimo vidljive ostatke srednjovjekovne nekropole, dok su danas u funkciji jedno groblje u Smokovljanima uz župnu crkvu iz 1902., te drugo u Visočanima, uz crkvu sv. Ivana, iz prve polovice 19. st.

 

U Smokovljanima je centralna pučka škola za polaznike iz triju župa: Smokovljani, Ošlje i Topolo.

 

Pošta je za ovo područje u Dolima, a sela su u sastavu općine Dubrovačko Primorje u Slanom.

 

smokovljani01

 

O župnoj crkvi

Župna crkva sv. Vida se spominje 1671., ali zacijelo potječe iz 15. st. Podignuta je uz dvorac dubrovačke plemićke obitelji Sorgo. Kako je bila mala, doživjela je više pregradnji, proširenja i obnova. Posljednja obnova je učinjena 1999. g. Tada su zidovi crkve izvana fugirani, obnovljeno je krovište, zamijenjena elektroinstalacija, nanovo uređena unutrašnjost. Iste godine, na blagdan sv. Vida crkva je blagoslovljena, te je posvećen novi liturgijski oltar.

 

Osim župne crkve sv. Vida u župi nalazimo samo još jednu crkvu u Visočanima:

- sv. Ivan Krstitelj u Visočanima je srednjovjekovna crkva u groblju. Uz crkvu nalazimo i stećke, a crkva se spominje 1671. kao ona koja je u potresu 1667. stradala. Obnovljena je u baroknom stilu. Osim ˝zuba vremena˝ crkva je oštećena u Domovinskom ratu, a potom u potresu 1996. g. Obnovljena je 2007. g..

 

smokovljani02

 

 

 

KONTAKTI

Župnik: fra Ivan Marić, OFM, župni upravitelj (iz Ošljeg)

Adresa: Župa Smokovljani, Smokovljani b.b., 20230 STON

Telefon: 020/ 752-109