• Stari Grad
  • Stari Grad

Izbornik

Župa Svetog Križa - Gruž, Dubrovnik

Župa Svetog Križa - Gruž, Dubrovnik

Povijest župe

 

Župa Svetog Križa u Gružu je najmlađa župa gradskog područja, a ustanovljena je 21. ožujka 1968. g.

 

Gruž znači raskrižje (˝crux˝), gdje su se križali morski i kopneni putovi. Tim se imenom nazivalo područje kako sa sjeverne, tako i s južne strane gruške uvale. Lapad je šezdesetih godina prošlog stoljeća postao gusto naseljeno područje. Broj se žitelja u tadašnjoj ˝Gruškoj župi˝ mnogostruko povećao. Župna je crkva sv. Mihajla postala posve neprikladna za potrebe velike župe i bilo je potrebno da se za područje poluotoka Gruža ustanovi nova župa s maticom u samostanskoj crkvi sv. Križa. Župa je predana na upravljanje dominikancima.

 

U Gružu je nekoć bilo brodogradilište (1526.), skladište soli i teretna luka. Austrija je potkraj 19. st. uspostavila željezničku prugu, koja je povezivala Dubrovnik s unutrašnjošću, a kolodvor je bio u Gružu, odakle je vozio električni tramvaj do uvale Lapad i do Pila.

 

Danas nema više željezničke pruge, nema električnog tramvaja, nema više ni teretne luke, ni lučkih skladišta. Sve je podređeno trgovačko-turističkom gospodarenju. Ostala je samo luka za putničke brodove s marinom i vezovima za privatne brodice.

 

Gruž je poluotok okružen gruškim kanalom i rijekom Omblom. Kako bi se Grad približio Primorju, te otvorio prema prostoru Mokošice i Zatona, izgrađen je viseći most preko rijeke Omble. Nazvan je po prvom predsjedniku Republike Hrvatske, a pušten je u promet početkom srpnja 2001. g.

 

Granica župe sv. Križa prema župi sv. Petra na Boninovu ide ulicom S.S. Kranjčevića i Čilipskom. Prema Mokošici granica je iza Kantafiga, te iznad Nuncijate, a prema župi sv. Mihajla granica ide morskom uvalom.

 

Na području župe boravi oko 7000 žitelja, od kojih je cca 70 % katoličke vjere. Tu je jedan muški đački dom i jedna pučka škola.

 

Drago nam je prisjetiti se da je u Gruškoj luci, ispred crkve sv. Križa, papa Ivan Pavao II. slavio sv. Misu sa 70 tisuća vjernika, prilikom trećeg pohoda Hrvatskoj - 6. lipnja 2003. g. Tom je zgodom Papa proglasio blaženom Mariju Propetog Petković iz Blata/Korčula, utemeljiteljicu Družbe sestara ˝Kćeri Milosrđa˝.

 

Župna crkva 

Današnja crkva Svetog Križa iz temelja je obnovljena 1954., jer je izvornu crkvu srušila 1943. tzv. «saveznička» avijacija.

 

Samostan i crkvu Svetog Križa započeo je graditi Dubrovčanin Marino Biscia 1427. g. Sagrađena je u deset godina, a posvećena je 1517. g. Završne pak radove na samostanu i crkvi učinio je Francesko Albanensi 1594. g.

 

Kako su crkvu, koja je bila zgrađena kao južna strana samostana (duž današnjeg puta), Englezi (tzv.˝saveznici˝?) potkraj 1943. bombardirali i srušili usmrtivši stotine vjernika, za liturgiju je služila privremena kapela, smještena u sakristiji i blagovaonici samostana. Tako je bilo sve dok crkva nije nanovo sagrađena 1954. g.

 

Druge crkve i kapele

Sv. Nikola od Škara na Kantafigu je zavjetna crkva koja je sagrađena od bratovštine brodograditelja 1527. g. na mjestu starije crkve sv. Nikole iz 1286. g. Prilikom porinuća broda u njom bi se služile mise.

 

Gospa Nuncijata iz 1349.g. nalazi se poviše Gruške uvale. Prigrađena joj je u 19. st. crkva Gospe Lurdske. U novije vrijeme oko crkvice nastalo je naselje koje je po crkvici nazvano Nuncijata. 

 

 

Nuncijata 01 

      

Javne i privatne napuštene kapele:

 

-         sv. Antun na Kantafigu (napuštena, vl. Hrtica/Šoletić),

-         sv. M. Magdalena uz dvorac Natali na Manči,

-         sv. Vlaho i sv. Ivan Kr. na taraci dvorca Gundulića,

-         crkvica B.D.M uz dvorac Bona (prije sv.Mihajla na Mulu),

-         Velika Gospa na taraci dvorca Gradić/Sorgo,

-         kapelica u vrtu vile Vujić,

-         kapelica put Konala, uz kuću obitelji Srinčić.

 

Dominikanski samostan (župna kuća)

adresa: Obala Pape Ivana Pavla II, 3 -   20000 Dubrovnik

telefon: 020 / 418-118,   fax: 020 / 418 -170

 

Samostan je zajedno s crkvom građen od 1437., ali je dovršen tek 1594. g. Tijekom ratne 1943. samostan su oštetili, a crkvu bombardirali i srušili «saveznici» (Englezi). Komunisti su, po dolasku na vlast, uzurpirali dio samostana i uselili neke stanare u zapadno krilo, koje još nije vraćeno redovnicima.

 

KONTAKTI

Župnik: fr. Mihovil Žuljević-Mikas, OP

Župni suradnici: fr. Anto Gavranović, OP; fr. Pero Ćavar, OP

Adresa: Obala Pape Ivana Pavla II 3, 20 000 Dubrovnik

Telefon: 020 / 418 - 118

Fax: 020 / 418 - 170

Mrežna stranica: http://www.zupa-sveti-kriz-du.hr/