• Stari Grad
  • Stari Grad

Izbornik

Župa sv. Kuzme i Damjana - Donja Vrućica

Župa sv. Kuzme i Damjana - Donja Vrućica (1)

 

Župa sv. Kuzme i Damjana - Donja Vrućica

Povijest župe

Župa u Vrućici potječe ˝od davnine˝. Formalnim početkom župe možemo navesti godinu 1548. kad je sagrađena župna crkva sv. Kuzme i Damjana u Donjoj Vrućici, jer ta crkva postaje sjedište župe za naselja: Gornja i Donja Vrućica, Duba i Trpanj.

 

Kako u 19. st. Trpanj izrasta u gradić, postaje službeno kapelanijom 1844., a od 1850. zasebnom župom. Župa se u Vrućici ograničava na naselja Gornje i Donje Vrućice, te Dube. Iza II. svjetskog rata Gornja Vrućica se radi blizine pripojila praktično župi Trpanj, što je i formalno provedeno 1971. g. Naselje Duba, koja je dosta udaljena od matice, a donedavna bez puta do matice u Donjoj Vrućici, proglašena je 1958. samostalnom kapelanijom. Ipak danas u župu Donja Vrućica ubrajamo i Dubu.

 

U II. svjetskom ratu naselja su župi teško stradala. Spaljena je i župna kuća u Donjoj Vrućici 20. rujna 1942. g. Izgorio je arhiv koji se prikupljao od 1828., a matične knjige od 1681. g.

 

Vjernička zajednica

Župa je 1916. imala 630 stanovnika, dok po popisu 1971. nalazimo 288 žitelja u 58 domaćinstava. Popis iz 2001. navodi samo 102 prijavljena člana u 34 obitelji. Govoriti o budućnosti župe u Donjoj Vrućici, znači zacijelo govoriti ˝de reliquiis paroeciae˝.

 

Župnik Lovro Kukuljica je od 1854. započeo privatnu školu. Kasnije je otvorena pučka škola. Škola danas više ne radi, a ono malo školaraca pohađa školu u Trpnju.

 

Svako naselje ima svoje groblje.

 

O župnoj crkvi

Župna crkva je sagrađena 1548., a posvećena je svetim mučenicima Kuzmi i Damjanu. Crkva je 1873. proširena, te je dobila oblik latinskog križa s kupolom.

 

Don Antun Cibilić, dugogodišnji župnik u Vrućici i slikar, poklonio je crkvi veliki kameni oltar, na kojem je naslikao slike sv. Kuzme i Damjana, sv. Vlaha i sv. Frana. Pod tim oltarom je slikar i pokopan.

 

Pobočni oltar Gospe od zdravlja podigao je 1874. don Mato Štuk. Oltarnu palu izradila je Ventura Kunić, žena Mihova iz Valparaisa, te je poklonila rodnoj župi svoga muža. Crkva je posvećena 8. rujna 1873. g.

 

 

Druge crkve i kapele

- sv. Antun Padovanski u Dubi sagrađena je 1921. na temeljima starije crkve.

- sv. Margareta u Dubi iz 16. st.

 

Crtice iz prošlosti župe

Na sjeverozapadnom dijelu Pelješca, zapadno od Trpnja nalazimo srednjovjekovna naselja Gornju i Donju Vrućicu i priobalno naselje Dubu Trpanjsku. U nemirna vremena gusarstva, od 15.-18. st., Trpanj je malo ribarsko naselje, dok su naselja Gornje i Donje Vrućice relativno velika.

Dubrovačka vlastelinska obitelj Ranjina vlasnik je posjeda u Vrućici, dok je Duba od 1767. u vlasništvu obitelji Gozze. Baldo Dobroslavić otkupljuje Dubu od obitelji Gozze 1773. g. Njega je naslijedio zet Ivan Bunić, dok se mještani nisu otkupom oslobodili kmetstva 1880. g.

U Dubu se išlo morskim putem iz Trpnja, no, Gornja i Donja Vrućica bile su u bespuću. Tek sedamdesetih godina 20. st. ova su naselja povezana kolnim putem, što je bilo prekasno da se zadrži i održi život u njima. Pasivnost i odvojenost od centara prouzročili su već u 19. st. iseljenje iz ovih naselja, a početkom 20. st. zbio se masovni egzodus u prekomorske zemlje. Duba je selo koje se u 20. st. relativno najviše iselilo. Samo od 1902.-1941. iz Dube je u Ameriku iselilo 26 (50 %) obitelji. Iseljenje se još ne zaustavlja, pa je izgledan potpuni nestanak ovih naselja.

Osobiti udarac životu ove župe zadao je II. svjetski rat. Partizani su od 1942. teroristički ili razbojnički vodili borbu protiv talijanske okupacije, robeći, pljačkajući i ubijajući neistomišljenike. Talijani su se za svaki zločin osvećivali strijeljanjem rodbine partizana i paljenjem kuća u selima. Tako je spaljena i župna kuća.

 

KONTAKTI

Župnik: br. Dražen Marija Vargašević, župni upravitelj

Adresa: Donja Vrućica b.b., 20240 TRPANJ

 

E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.">Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Telefon:

09 98 70717 (samo putem aplikacija: Telegram, Viber, WhatsApp)

 

 

 

 

 

Pročitaj više...