• Stari Grad
  • Stari Grad

Izbornik

Župa Pomoćnice Kršćana - Orebić

Župa Pomoćnice Kršćana - Orebić (1)

Župa Pomoćnice Kršćana - Orebić

Povijest župe

Župa Marije Pomoćnice Kršćana u Orebiću je slijednica župe iz Podgorja, koja je ustanovljena 1475. i posvećena sv. Vidu. Od 1638. ista je bila preimenovana u župu Gospe Karmelske, jer je sjedište župe bilo u Karmenu. Od 1855. sjedište se prenosi u Orebić na obalu, u crkvu sv. Stjepana. Kako je crkva sv. Stjepana bila premalena i sasvim trošna, time neprikladna za potrebe župne zajednice, u mjestu je sagrađena nova župna crkva i posvećena Mariji Pomoćnici Kršćana.

 

Orebić (župa, koja se kroz stoljeća imenuje: Hyllis, Oppidum Hyellense, Carmen, Carmine, Sabbioncello, Oeneum, Trstenica i Podgorje) je smješten uz more nasuprot Korčuli. Najveće je naselje i glavna turistička destinacija na Pelješcu. Povezan je pelješkom cestom s kopnom, a višekratnom trajektnom vezom s Korčulom.

 

Na vidikovcu zapadno od Orebića s pogledom na more/kanal, na grad Korčulu, na okolna mjesta, na uzvisini od oko 150 m iznad mora, dominira franjevački samostan Gospe od Anđela s crkvom Uznesenja Marijina, oko koje je mjesno groblje.

 

IMG 0101

 

Vjernička zajednica

Župa Pomoćnice Kršćana obuhvaća naselja: Mokalo, Stankovići, Vlaštica, Podgorje (Kaljanovići, Zagrada, Ruskovići i Karmen), Gurića selo, Bijelopolje i Žukovac. Na području župe početkom 20. st. živi oko 1300 stanovnika. Popis iz 1971. nalazi u župi 1109 duša u 343 obitelji, a 2001. tu živi 590 domaćinstava s 2406 stanovnika. Uglavnom su to pripadnici katoličke vjere. U popisu 2001. inovjercima se očitovalo 375 osoba.

 

Orebić ima pučku školu u mjestu, dok polaznici srednjih škola uče u Korčuli ili Dubrovniku.

 

O župnoj crkvi

Župna crkva je posvećena Pomoćnici Kršćana, a građena je darovima vjernika, te posvećena 24. svibnja 1884. od biskupa Mata Vodopića. Obnovljena je 2009/2010.

 

Druge crkve i kapele

- Sv. Jakov u Mokalu iz 18. st.

- Sv. Antun u Stankovićima iz 18. st.

- Sv. Juraj pod Vlašticom iz 14. st. gdje je i staro groblje.

- Gospa od Karmena u Podgorju, nekada župna crkva.

- Sv. Roko u Podgorju iz 17. st.

- Sv. Lovro u Žukovcu iz 14. st.

- Sv. Ana u Žukovcu iz 17. st.

- kapela Navještenja u Orebiću iz 1630. g.

- Velika Gospa je samostanska crkva iz 1486., posvećena 1534. g.

Spominju se i neka druga crkvišta zaboravljena i napuštena.


Iz povijesti naselja

Naselje u Orebiću nastaje krajem 15. st. U početku je to opkoljeni kaštel, nazvan po obitelji koja ga je sagradila. Unatoč što je od gusarskih vremena nemoguć život uz more, oko kaštela Orebići u 16. st. nastaje malo naselje. Od 18. st. to naselje uz more ubrzano raste. Prvo se grade kuće - vile pomoraca, što je od početka dalo ˝otmjeniji˝, urbani izgled mjestu, a potom se spuštaju i stanovnici iz Podgorja.

 

U matici krštenih u svesku za godišta 1800.-1833., na str. 150., a u matici umrlih u svesku za razdoblje 1740.-1839., str. 131., župnik Baldo Vidoš je zabilježio kako je sindik Ivo Bogić po naredbi francuske vlasti bio oduzeo matice iz župe. Župnik je stoga pisao krštene i umrle u posebnu bilježnicu. Matice su ipak vraćane kad je Austrija uspostavila vlast, te se upisi nastavljaju, a propušteni naknadno bilježe.

 

U jednoj od palača negdašnjih pomorca usred Orebića kuća je časnih sestara dominikanki - kongregacije Anđela Čuvara iz Korčule, samostan presv. Srca Isusova, ali bez stanara.

 

Još do početka 20. st. veći dio življa živi u Stankovićima, pod Vlašticom ili u drugim naseljima.

 

Danas je malo stanovnika Podgorja, mogli bismo reći da je župna zajednicu uz more skoro na okupu. Nekada se govorilo o naselju pomoraca i ribara, danas je pak u Orebiću sve podređeno turizmu.

 

 

KONTAKTI

Župnik: don Marko Stanić

Adresa: Kralja Tomislava 5, 20250 OREBIĆ

Telefon: 020/ 713-004

Mrežna stranica: http://www.zupaorebic.hr/

 

Pročitaj više...