• Stari Grad
  • Stari Grad

Izbornik

Župa sv. Petra i Pavla - Trpanj

Župa sv. Petra i Pavla - Trpanj (1)

Župa sv. Petra i Pavla Trpanj

Povijest župe

Župa je u Trpnju ustanovljena 1850. odvajanjem kapelanije Trpanj od župe Donja Vrućica. Godine 1971. selo Gornja Vrućica je izdvojeno iz župe Donja Vrućica i pripojeno župi Trpanj.

 

Ustanovljenju župe prethodila je formalna uspostava kapelanije 1844., makar Trpanj ima kapelana već dva stoljeća ranije. Naime, već 1645. vlastelin Stjepan Jera Gundulić ostavlja legat za gradnju crkve Gospe od Karmela, te nalaže da državni blagajnici odrede plaću kapelanu u Trpnju, za koga je izgrađena i kuća, zvana ˝kapelanija˝.

 

Trpanj je srednjovjekovno naselje na sjeverozapadnoj strani Pelješca, uz nekoć prometno Neretvansko more. Na ostacima latinskog svijeta posijala je samonikla starohrvatska kultura u vrijeme domaćih vladara još žive spomenike. Na podnožju Gradine sazidana je na temeljima villae rusticae najstarija crkva srednjovjekovnog Trpnja, crkva sv. Petra na obali.

 

Trpanj se doduše tek od 19. st. ubrzano razvija kao naselje ribara i pomoraca. Selo, gdje su boravili kmetovi do otkupa od kmetstva, započinje sredinom 19. st. spuštanje prema ˝Žalu˝, te se stvara urbana sredina. Mjesto postaje trgovački centar, a trgovalo se uglavnom slanom ribom, vinom i uljem.

 

Pred trpanjskom lukom stajala je crkvica sv. Mihovila, zaštitnika od svih zala. Kako je na tom mestu podignuta župna crkva svetih Petra i Pavla, a pod Gradinom srušena najstarija crkva sv. Petra, zaštitnika ribara, osjećala se potreba za novim vidljivim znakom nebeske zaštite. U tu svrhu podignut je na škoju u trpanjskoj luci Gospin kip «Zvijezda Mora». Ovim se znakom, koji je podignut kao zavjet Ružice Wagner 1938. željelo staviti pod Marijinu zaštitu mjesto i luku, a napose ribare i pomorce.

 

Trpanj je, nekoć naselje ribara i pomoraca, danas turistička destinacija. Povezan je trajektnom linijom s lukom Ploče, a cestom preko Pelješca s drugim mjestima.

 

Tijekom 18. i 19. st. Trpanj je dao više svećenika, koji su svoju starost provodili u rodnom mjestu i držali privatne škole. Nije se, naime, moglo ni zamisliti, da pomorci plove Mediteranom nepismeni. Stoga se dosta rano u Trpnju otvara i državna škola, koja započinje 1839. za mušku, a 1848. za žensku mladež. Škola je objedinjena 1893. g.

 

Danas pučku školu u Trpnju pohađaju djeca iz cijele župe i župe Donja Vrućica.

 

U župi su djelovale časne sestre sv. Vinka Paulskog (1909.-1912.) i držale vrtić, a od 1942. djeluju školske sestre III. r. sv. Franje, Splitske provincije, koje skrbe za crkvu, liturgijsko pjevanje i vjeronauk.

 

Vjernička zajednica i župna crkva

U Trpnju je početkom 20. st. oko 650 stanovnika, a po popisu 1971. ima ih 808 u 280 obitelji. Popis iz 2001. nalazi u Trpnju 770 duša u 194 obitelji.

 

Župna crkva sv. Petra i Pavla datira iz 1906. g. Na mjestu današnje župne crkve bila je mala crkvica sv. Mihovila. Početkom 20. st. započelo se s proširenjem i nadogradnjom crkve, koja je završila 1906. g. Tako je nastala nova crkva, a posvećena je 27. travnja 1907. apostolskim prvacima.

 

Druge crkve i kapele

- Gospa od Karmela iz 17. st.

- Sv. Rok iz 17. st.

- Sv. Nikola iz 1840. g.

- Sv. Križ kapela na groblju iz 1907. g.

- Gospa od Milosrđa u Gornjoj Vrućici.

- Sv. Juraj u Gornjoj Vrućici je u ruševnom stanju. Oltarnu palu Gospa u slavi izradio je 1767. župnik i slikar don Ante Cibilić.

Izvan uporabe su:

- Sv. Paškal - u Gornjoj Vrućici – kapela iz 1898. obnovljena je 2010. g.

- Sveti Spas - u Gornjoj Vrućici – u ruševnom stanju.

- Gospa od Milosrđa iz 1865. g.

- Sv. Antun iz 1695. g.

 

 

 

KONTAKTI

Župnik: don Alen Keri, dekan Pelješkog dekanata

Adresa: don Nedjeljka Subotića 3, 20240 TRPANJ

Telefon: 020/ 743-460

 

 

Pročitaj više...